Langsom PC? Sørg for at have nok RAM

Langsom PC? Sørg for at have nok RAM

Langsom PC? Sørg for at have nok RAM 1920 1080 GladTeknik A/S

En PC skal gerne være hurtig og fungere upåklageligt, da den er et essentielt værktøj i dagligdagen. Det forudsætter at den selv har de rette forudsætninger, både i forhold til hardware og software. En af de mange hardware-mæssige elementer som skal fungere er RAM. Det gennemgår vi i dette indlæg.

Hvad er RAM?

RAM står for Random Access Memory og er din computers arbejdshukommelse. Det betyder at det er den hukommelse som din computer benytter til en lang række processer, når den arbejder. Det er alt lige fra styrekomponenter, til programmer og andet som den skal kunne hive frem her og nu. Derfor er det vigtigt at den har nok RAM ift. dine behov. RAM kan også ses lidt som din computers korttidshukommelse.

Hvor mange RAM er nødvendigt?

Det afhænger helt af hvad dit behov er. Du bør stille dig selv nogle spørgsmål. Hvor mange programmer har du behov for at have åbne samtidigt? Benytter du programmer der kræver ekstra meget RAM (såsom Google Chrome)? Er du gamer? Har du store filer åbne nogle gange (såsom et kæmpe excel-ark)? Har du ofte mange tabs åbne på en gang?

Det er blot nogle af de ting du bør tænke over for at komme spørgsmålet om hvor mange RAM der er nødvendigt nærmere. Der er ikke et ensartet svar for alle, da det afhænger af det enkelte behov. En gamer eller en der redigerer video og grafik har typisk brug for væsentligt mere end den der blot bruger computeren til let skrivearbejde og surfing.

Nu om dage leveres mange standard-PC’ere med 4 GB RAM. Da RAM typisk er det første man løber tør for og som direkte går ind og sløver din computer, fordi den tager længere tid om at arbejde når dens korttidshukommelse er begrænset, anbefaler vi at du har minimum 8 GB RAM til let computerbrug og gerne 12-16 GB RAM hvis dit behov er lidt større. Såfremt du arbejder professionelt med meget tunge programmer, såsom videoredigering, grafik og billederedigering, bør du sandsynligvis overveje endnu mere end det. For det er afgørende for hvor hurtig din PC er.

Hvor mange RAM kan min computer klare?

Alle computere har en øvre grænse for hvor mange RAM de kan håndtere og ligeledes om de tillader opgradering. For PC er det sjældent et problem at opgradere RAM, men for Mac computere er de loddet fast på logicboardet, hvilket betyder man ikke kan foretage en opgradering – det gælder også for nogle PC’ere. Men på de fleste PC’ere kan man som regel godt opgradere, såfremt der er fysisk plads til det. Det kommer desuden også an på hvilken type RAM din PC tager imod, henholdsvis DDR3 og DDR4.

Hvis din PC har sine RAM loddet fast på bundkortet og der ikke er ekstra ledige slots til RAM, så vil en opgradering kræve at hele bundkortet skiftes, hvilket sjældent kan betale sig økonomisk ift. en ny. Er du i tvivl om dette er tilfældet, anbefaler vi at du indleverer din PC hos os til et tjek.

Hvilken RAM skal jeg vælge?

Kort fortalt skal du vælge den type RAM som din computer fungerer med. Der findes både DDR3 og DDR4 RAM. Du kan benytte et gratis program til PC kaldet CPU-Z som kan vise dig hvilken type RAM din computer understøtter, samt hvor mange RAM du har i dag.

Selve mærket af RAM har ikke den store betydning. men det er til gengæld vigtigt at du vælger den rette MHz. RAM fås nemlig både i 1066MHz, 1333MHz, 1600MHz, 1866MHz, 2133MHz, 2400MHz, 2666MHz osv. og alle maskiner kører med forskellige MHz. Det er blandt andet derfor vi altid anbefaler at du får en professionel PC reparatør til at udføre opgaven. Husk at vi på vores hovedværksted i Hvidovre tilbyder en grundlæggende håndtering.

Hvor hurtig kan jeg forvente at min PC bliver med flere RAM?

Det er ikke kun RAM der er afgørende for din PC’s hastighed, men også ting såsom harddisk-typen og størrelsen, en række software-mæssige ting, processoren osv. Hvilken MHz din PC opererer med har også indflydelse på hastigheden. Men alt i alt kan man sige, at din PC bør blive mærkbart hurtigere, såfremt den i dag er begrænset af den mængde RAM den har i dag. Hvis du eksempelvis har 8 GB RAM tilgængeligt og du kan se at den benytter alle 8 GB det meste af tiden, så vil det være godt at opgradere og bør alt andet lige gøre den markant hurtigere.