Langsom PC? Sørg for at have nok RAM

Langsom PC? Sørg for at have nok RAM

Langsom PC? Sørg for at have nok RAM 1920 1080 GladTeknik A/S

En PC skal være hurtig og fungere upåklageligt, da den er et væsentligt værktøj i dagligdagen. Den skal have de rette forudsætninger både i forhold til hardware og software. Et af de mange hardwaremæssige elementer, som bare skal fungere, er RAM. Det gennemgår vi i dette indlæg.

Hvad er “Random Access Memory” (RAM)?

RAM står for Random Access Memory, og er din computers arbejdshukommelse. Det betyder, at det er den hukommelse, din computer bruger til en lang række processer, når den arbejder. Det er alt lige fra styrekomponenter til programmer og andet, den skal kunne hive frem her og nu.

Derfor er det vigtigt, at den har nok RAM i forhold til dine behov. RAM kan også ses lidt som din computers korttidshukommelse, for korttidshukommelse og arbejdshukommelse er forskellige ord for det samme.

Hvor mange RAM er nødvendige?

Det afhænger af, hvad dit behov er. Du bør stille dig selv nogle spørgsmål.

  • Hvor mange programmer har du behov for at have åbne samtidigt?
  • Bruger du programmer, der kræver ekstra meget RAM (såsom Google Chrome)?
  • Er du gamer?
  • Har du store filer åbne fx kæmpe Excel-ark?
  • Har du ofte mange tabs/faner åbne på en gang?

Det er blot nogle af de ting, du bør tænke over, for at finde ud af hvor mange RAM, du har brug for. Gamer du, redigerer du videoer eller arbejder du med grafik, har du typisk brug for væsentligt flere RAM, end hvis du bare skriver tekst og surfer lidt.

Nu om dage leveres mange standardcomputere med 8 GB RAM. Da RAM typisk er det første, du løber tør for, og som sløver din computer. Den arbejder langsommere, når  korttidshukommelsen er begrænset. Derfor anbefaler vi, at du har minimum 8 GB RAM til let computerbrug og gerne 16 GB RAM, hvis dit behov er lidt større.

Arbejder du professionelt med meget tunge programmer, fordi du fx redigerer videoer, arbejder med grafik og billeder, bør du sandsynligvis overveje endnu flere RAM.

Hvor mange RAM kan min computer klare?

Alle computere har en øvre grænse for, hvor mange RAM de kan håndtere, og også om de kan opgraderes.

For en PC er det sjældent et problem at opgradere RAM, men på en Mac er de loddet fast på bundkortet. Det betyder, at du ikke kan opgradere – det gælder også for nogle PC’er. På de fleste PC’er kan man typisk opgradere, hvis der fysisk er plads til det. Det kommer desuden også an på, hvilken type RAM din PC tager imod henholdsvis DDR3 eller DDR4.

Hvis din PC har sine RAM loddet fast på bundkortet, og der ikke er ledige slots (slot betyder stik) til RAM, vil en opgradering kræve, at hele bundkortet skiftes, hvilket sjældent kan betale sig. Er du i tvivl, om det er tilfældet, anbefaler vi, at du indleverer din PC hos os til et tjek.

Hvilke RAM skal jeg vælge?

Kort fortalt skal du vælge den type RAM, din computer fungerer med. Der findes både DDR3 og DDR4 RAM. Du kan bruge et gratis program til PC kaldet CPU-Z, som viser, hvilken type RAM, din computer understøtter samt hvor mange RAM, du har i dag.

Selve mærket af RAM har ikke den store betydning, men det er til gengæld vigtigt, at du vælger den rette MHz. RAM fås nemlig både i 1.066MHz, 1.333MHz, 1.600MHz, 1.866MHz, 2.133MHz, 2.400MHz, 2.666MHz osv., og alle maskiner kører med forskellige MHz.

Det er blandt andet derfor, vi anbefaler, at du får en professionel PC-reparatør til at løse opgaven.

Bliver min PC hurtigere bliver med flere RAM?

Det er ikke kun RAM, der er afgørende for din PC’s hastighed, men også typen af harddisk og dennes størrelse, en række softwaremæssige parametre, processoren osv. Hvilken MHz din PC opererer med har også indflydelse på hastigheden.

Alt i alt kan man sige, at din PC bør blive mærkbart hurtigere, hvis den i dag er begrænset af den mængde RAM, den har. Hvis du eksempelvis har 8 GB RAM, og du kan se, at den bruger alle 8 GB det meste af tiden, er det en god idé at opgradere, og det bør alt andet lige gøre den markant hurtigere.

Du kan oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din computer, så tager vi et kig på den og kommer med vores vurdering af dine muligheder.

Avatar af Mathias Emil Nielsen

Mathias Emil Nielsen

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias Emil Nielsen