Outlook er langsom, hvad kan jeg gøre?

Outlook er langsom, hvad kan jeg gøre?

Outlook er langsom, hvad kan jeg gøre? 1920 1280 GladTeknik A/S

Mange bruger Microsoft Outlook som deres e-mailklient, enten til arbejde, privat eller begge dele. Outlook er meget populært og byder på mange funktionaliteter, da det er et program, der favner mange behov og funktioner. Det kan dog ske, at Outlook bliver langsom, hvilket kan være irriterende for brugeroplevelsen og ens effektivitet.

Så hvad gør du, hvis din Outlook er blevet langsom? Det ser vi på i dagens blogindlæg.

Hvorfor bliver Microsoft Outlook langsom?

Microsoft Outlook er på mange måder et rigtig godt program, der kan mange ting. Udover at modtage og sende mails, som naturligvis er den primære funktion, kan Outlook også bruges til kalender, opgaveliste og mere til. Outlook er rig på funktionalitet, hvilket også medfører større kompleksitet. Når folk spørger om, hvorfor deres Microsoft Outlook er blevet langsom, er svaret ikke altid det samme, og løsningen kan være forskellig fra sag til sag. Man er nødt til at undersøge, hvor problemet opstår og så løse det bagefter.

Er din computer generelt langsom?

Først og fremmest bør du vurdere, om det kun er din computer, der er generelt er langsom. Hvis det ikke kun er Outlook, der fungerer langsomt, men også mange andre programmer, er det ikke sikkert, at Outlook er selve problemet. En langsom computer kan skyldes mange ting; alt lige fra manglende plads på harddisken til en slidt harddisk, for få RAM, programmer der trækker for mange ressourcer, et slidt batteri der bør skiftes osv. Hvis din computer generelt er langsom, bør du derfor overveje at få den undersøgt af en professionel, der lever af at reparere computere.

Deaktiver unødvendige plugins

Udover de utallige indbyggede funktionaliteter i Microsoft Outlook, er der også mulighed for at installere en lang række plugins herunder også tredjeparts-plugins, der er udviklet af andre end Microsoft selv. Kvaliteten af disse er ikke altid lige god, og vi ser ofte, at visse plugins, eller udvidelser som de også kaldes, kan sløve Outlook voldsomt. Prøv derfor at tjekke om du har plugins installeret og deaktiver eller afinstaller dem, du ved, du ikke har brug for. Det kan gøre en stor forskel hos mange.

Ryd op i dine mails og mapper

Mange, der bruger Microsoft Outlook, vælger at lave mappesystemer med et utal af mapper, hvori de enten automatisk eller manuelt lagrer alle e-mails. Med årene bliver det til mange e-mails, og selvom en e-mail som udgangspunkt ikke fylder meget, kan det alligevel løbe op.

Hvis der også er vedhæftede filer, billeder eller lignende i disse e-mails, fylder de naturligvis en del mere. Alt dette kræver ressourcer og vil derfor i mange tilfælde sløve Outlook betydeligt efter noget tid. En oprydning, hvor du sletter det, du ved, du ikke længere har brug for, kan derfor være godt givet ud og gøre en forskel for hastigheden.

Modsat hvad nogle tror, er Outlook ikke bygget til en uendelig mængde e-mails. Ifølge Microsoft selv er det i både Outlook 2019, 2016, 2013 og 2010 begrænset til 100.000 enheder (eksempelvis e-mails) pr. mappe og 5.000 kalender-enheder pr. kalender-mappe. Overskrides det vil det give problemer, og løsningen er derfor i det tilfælde at omrokere eller rydde op.

Hav arkiv-filen lagret lokalt

En af Outlooks mange funktioner er auto-arkivering, hvor programmet ajourfører en arkiv-fil, eller backup om man vil, i en .ost fil på computeren. Typisk er denne lagret lokalt på computeren i en mappe, hvilket også er det optimale for at til at få Outlook til at fungere mest effektivt.

Nogle vælger dog at lagre denne fil i en mappe, der er forbundet til skyen (eksempelvis Dropbox, OneDrive eller lignende), hvilket ofte sløver hele Outlook betydeligt, da arkiveringsprocessen derved også er afhængig af forbindelsen til skyen. Problemet bliver typisk tydeligere jo større arkiv-filen er. Hvis din arkiv-fil er gemt i en mappe, der er forbundet til skyen, vil det typisk hjælpe at ændre dette til at i stedet gemme filen i en mappe lokalt på computeren, og så evt. tage backups af filen til skyen på anden vis – eksempelvis manuelt.

Opdater Outlook til den nyeste version

Ligesom ved de fleste andre programmer kommer der løbende opdateringer og nye versioner af Outlook. Hvis Outlook fungerer langsomt hos dig, kan det være, at du har en forældet version. Tjek derfor om der er tilgængelige opdateringer til den udgave af Outlook, du bruger og overvej at opgradere til den nyeste version af Outlook. Der kan være mange optimeringer og rettelser af fejl bygget ind i nyere versioner, hvilket kan give dig en bedre brugeroplevelse.

Brug for hjælp til Outlook?

Hos GladTeknik er vi specialister i computerreparationer og it-support. Hvis du har brug for hjælp til din computer, kan vi også hjælpe dig. Dette gælder eksempelvis også hjælp til at opsætte din e-mail. Du skal bare oprette en sag ved at klikke på linket, så er du i gang.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias
2 kommentarer
 • Hej

  Jeg bruger outlook mail på mit arbejde.
  Fra det ene sekund til det andet, er outlook mailen blevet mega langsom, og når jeg forsøger at åbne en ny mail, går det hele i stå.
  Derefter kommer der den berømre “Svarer ikke” oppe i venstre hjørne.

  Der går så 30 sekunder og så åbnes mailen, det sker hele tiden??
  Hvad er galt?

  Mvh

  • Hej Andreas,

   Det lyder som om, der kan være mange forskellige årsager – enten noget med RAM, en fyldt mailindbakke, der påvirker computeren, når den er åben, eller et andet mail-relateret problem.

   Vi kan helt klart hjælpe med det. Jeg vil foreslå, at du kontakter os enten via mail på [email protected] (hvis det ikke skaber yderligere problemer) eller over telefonen på 41 33 34 35.

   Som et alternativ kan du oprette en sag her og indlevere enheden på vores værksted. Hvis du ønsker det, kan du også oprette en fjernsupportsag her.