Dette skal du være opmærksom på ved HDMI 2.1

Dette skal du være opmærksom på ved HDMI 2.1

Dette skal du være opmærksom på ved HDMI 2.1 1920 1280 GladTeknik A/S

HDMI er en stik-type, som mange kender, og som er en del af den elektronik, vi benytter i hjemmet eller på kontoret. HDMI ses eksempelvis både i computerskærme og fjernsyn, og ofte er der mere end ét stik.

Den aktuelle standard af HDMI hedder HDMI 2.1 og det har egentlig været hensigten, at dette versionsnummer skulle fungere som en standardisering, så man som forbruger ved, hvad man kan forvente af stik-typen. Dette har dog vist sig ikke altid at være tilfældet.

I dagens blogindlæg forklarer vi nærmere om dette, hvad du skal være opmærksom på og hvilke faldgruber, der er.

Hvad er HDMI?

HDMI står for High-Definition Multimedia Interface. Dette stik og tilhørende kabel kan – modsat visse andre stiktyper – transportere både billede og lyd via ét kabel. Denne stiktype bruges i høj grad til fjernsyn til eksempelvis DVD-afspillere, BluRay-afspillere eller spillekonsoller såsom Playstation og Xbox, men faktisk også i høj grad til computerskærme, når der skal opnås forbindelse mellem computeren og en ekstern skærm. Nogle computerskærme benytter dog andre standarder såsom DVI eller VGA, så inden du køber kabler, anbefaler vi, at du altid tjekker hvilke typer stik og kabler, der passer til formålet.

Gennem tiden er HDMI-standarden blevet videreudviklet og findes derfor i forskellige versioner. De versioner, man støder på nu om dage, er som regel version 2.0 og 2.1. HDMI 2.0 blev lanceret i 2013 og medførte bl.a. understøttelse af 4K-billedkvalitet og Dual Screen. Den aktuelle version er dog HDMI 2.1, som blev lanceret i 2017 og introducerede understøttelse af op til 10K-billedkvalitet og en række andre opgraderinger.

HDMI 2.1 er ikke “bare” HDMI 2.1

Ovenstående overskrift er sandsynligvis forvirrende, for hvad betyder det egentlig?

Kort fortalt er der et problem med HDMI 2.1 i form af, at du ikke alene ud fra versionsnummeret kan være sikker på, at den skærm eller det kabel, du køber, reelt understøtter de funktioner, som standarden ellers foreskriver.

Det skyldes blandt andet, at certificeringen er relativt tvivlsom, og at det viser sig, at HDMI 2.0 enheder også kan blive klassificeret som HDMI 2.1. Med andre ord kan det betyde, at du risikerer at købe et produkt, du forventer understøtter funktionerne, HDMI 2.1 har introduceret, men at det pågældende produkt “kun” understøtter HDMI 2.0 funktioner.

HDMI Licensing Administrator, der er organisationen bag mærkningen HDMI, har udtalt, at der ikke er tale om en fejl. I stedet anbefaler de folk at slå de enkelte funktionaliteter op for det produkt, de overvejer at købe for på den måde at sikre, at forventninger og virkelighed matcher hinanden.

Brug for hjælp til din computer?

Hos GladTeknik reparerer vi hver dag mange computere, computerskærme og tilbyder også support. Er skærmen på din bærbare gået i stykker er vores dygtige og dedikerede teknikere klar til at hjælpe dig hurtigt og til en fornuftig pris. Opret din sag her og indlever efterfølgende din computer – så tager vi os af den.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias