Min Mac viser et spørgsmålstegn, hvad gør jeg?

Min Mac viser et spørgsmålstegn, hvad gør jeg?

Min Mac viser et spørgsmålstegn, hvad gør jeg? 800 525 GladTeknik A/S

Hvor Windows er kendt for sine fejlbeskeder vist med en blå skærm, så bruger MacOS i højere grad ikoner på deres grå opstartsskærm til at vise hvis der opstår en fejl. En af disse fejl er hvor ens Mac under opstart viser et spørgsmålstegn. I dagens blogindlæg forklarer vi hvad det betyder og hvad du kan gøre for at få det løst.

Mappe med spørgsmålstegn

Hvis din Mac starter op og viser et mappe-ikon med et spørgsmålstegn betyder det, at den harddisk som din Mac benytter til at starte MacOS op med, ikke længere er tilgængelig eller ikke virker. Det kan eksempelvis skyldes at harddisken er gået i stykker eller at den ikke længere indeholder et fungerende MacOS styresystem. I andre tilfælde kan problemet skyldes et beskadiget kabel eller krypteringsproblemer.

Mac starter ikke. Viser spørgsmålstegn.

Sådan løser du problemet

Løsningen på problemet afhænger af hvad årsagen skyldes, hvilket som nævnt kan være forskelligt. Hvis harddisken virker, men mangler et fungerende MacOS, så er løsningen naturligvis at genetablere dette. Hvis du ikke ved hvordan det gøres, anbefaler vi at du indleverer din Mac til reparation.

Hvis din Macs harddisk at stået af, så skal du have den udskiftet med en ny. Især ældre Macs, både MacBooks og iMacs, der har en HDD-harddisk vil med tiden stå af. HDD-harddiske er en ældre type med en roterende skive, der netop gør dem mere sårbare overfor skader og slitage. SSD-harddiske derimod holder længere, er hurtigere og mere stabile. En SSD-harddisk kan dog også gå i stykker. I begge tilfælde vil en Mac reparation med udskiftning af harddisken være nødvendig.

Hvis ikonet med spørgsmålstegnet kun vises kort når du starter din Mac, men at den ellers lykkes med at starte helt op, så kan du prøve at nulstille din Macs NVRAM. Nogle gange vil det afhjælpe problemet. Det gør du således:

  1. Sluk din Mac
  2. Tænd for din Mac og hold knapperne Command (⌘) + Option (alt) + P + R nede inden den grå startskærm vises
  3. Hold fortsat knapperne nede indtil du hører start-lyden for anden gang
  4. Slip knapperne og lad din Mac starte op

Hvis du fortsat oplever problemet, er dette ikke løsningen for dig. Vi anbefaler i så fald at du får professionel hjælp til din Mac og derfor indleverer den til reparation hos os.