Kontaktformularen på min hjemmeside virker ikke

Kontaktformularen på min hjemmeside virker ikke

Kontaktformularen på min hjemmeside virker ikke 1920 1280 GladTeknik A/S

De fleste virksomheder, der har en hjemmeside, har også en eller flere kontaktformularer. Via disse kontaktformularer kan kunder nemt kontakte virksomheden. Men hvad gør du, hvis du opdager, at kontaktformularen ikke længere virker som forventet? Det forklarer vi i dagens blogindlæg.

Problemer med kontaktformularen – hvad gør jeg?

Mange hjemmesider har mindst en kontaktformular. Det kan eksempelvis være en del af kontaktsiden, hvor kunderne finder forskellige kontaktmuligheder eller være en integreret kontaktmulighed på de øvrige undersider, så det altid er let for både potentielle og eksisterende kunder at komme i kontakt med virksomheden.

Umiddelbart virker kontaktformularer simple, men der er en del kompleksitet bag det visuelle lag (dvs. det brugeren ser), som sikrer, at formularen fungerer som den skal. Det gælder både, når det kommer til at modtage de indtastede oplysninger, men også processen med at sende henvendelsen til den rette modtager i virksomheden. Disse bagvedliggende processer sørger for, at formularen virker, så hvis du oplever, at den ikke længere virker, er der en række ting, du skal undersøge og muligvis rette op på.

Typiske problemer med kontaktformularer

  • Den vil ikke sende beskeden
  • Det ser ud som om, den sender beskeden, men den aldrig når frem til modtageren
  • Siden fejler, efter man trykker “Send”
  • Brugeren kan ikke indtaste informationer i felterne

Der kan være forskellige problemer og årsager. Det kan være et detektivarbejde at finde ud af det, men nedenfor har vi fremhævet nogle af de ting, vi oftest ser, når virksomheder og organisationer beder om hjælp til at rette fejl i deres kontaktformularer.

Hvis beskeden ikke vil sende

  1. Hvis beskeden, der er indtastet i formularen, ikke vil sende, kan du tjekke, om der er nogle felter, der er sat som tvungne. Måske er der tvungne felter, men det er ikke tydeligt for brugerne?
  2. Har hjemmesiden SSL-certifikat? Det er en essentiel del af krypteringen og efterhånden er det et krav til alle hjemmesider.
  3. Er der opdateringer til kontaktformularen? I mange tilfælde benyttes et plug-in og disse skal løbende opdateres i takt med, at der kommer sikkerhedsopdateringer og ændringer til funktionaliteten. Sørg altid for at lave backup inden du opdaterer.

Hvis beskeden sendes men ikke når frem

Dette problem er det, vi oftest bliver mødt med. Det ser umiddelbart ud som om, beskeden fra kontaktformularen sendes, men den når aldrig frem til modtageren.

Ved denne fejl bør du først og fremmest undersøge, om formularen er sat til at benytte SMTP-protokollen.

SMTP er det samme, der bruges på din e-mailkontos udgående server. Før i tiden kunne kontaktformularer på hjemmesider fungere uden dette, men i takt med at e-mailservere opjusterer deres egne anti-spam protokoller, stilles der større krav – og SMTP er bare et af dem. Så tjek om kontaktformularen benytter SMTP og få det sat op, hvis den ikke gør. Husk at teste om det virker.

Hvis siden fejler, efter der er trykket “send”

Dette kan skyldes mange ting og ofte er der tale om et forældet plug-in til kontaktformularen, problemer med plug-ins, der konflikter med hinanden eller serverfejl. Det kræver en række forskellige undersøgelser at finde frem til årsagen og det er bedst at have en kyndig webudvikler på sagen.

I enkelte tilfælde kan det dog også være noget så simpelt som, at kontaktformularen er sat til at sende brugeren videre til en “takkeside”, der er blevet slettet og derfor fejler, når den skal vises. Dette vil dog typisk resultere i en såkaldt 404-fejl. En 404-fejl betyder, at siden ikke længere findes.

Hvis der ikke kan indtastes i felterne

Denne type fejl oplever vi ikke så tit, men når det har været tilfældet, viste fejlen sig at ligge i hjemmesidens CSS-filer (CSS betyder “Cascading Style Sheets). Disse filer styrer designet på hjemmesiden. Det kan være, at der i koden er et såkaldt overlay henover kontaktformularen, men som er usynligt. Når man klikker med musen i feltet, klikkes der på det usynlige overlay og dermed opstår forvirringen. Løsningen er at rette fejlene i CSS-filerne.

I andre tilfælde kan det skyldes et plug-in, der ikke er blevet opdateret, at kontaktformularen konflikter med andre plug-ins eller at et cache-plugin har uhensigtsmæssige indstillinger.

Brug for hjælp til din hjemmeside?

Har du en hjemmeside, du har brug for hjælp til? Så lad vores specialister hjælpe dig. Vi hjælper mange forskellige slags virksomheder både med at designe og udvikle nye hjemmesider, men også med at løse problemer på eksisterende hjemmesider eller med at optimere dem.

Du skal bare kontakte os via vores kontaktformular, så vender vi tilbage med et uforpligtende tilbud.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias