Kontaktformularen på min hjemmeside virker ikke

Kontaktformularen på min hjemmeside virker ikke

Kontaktformularen på min hjemmeside virker ikke 1920 1280 GladTeknik A/S

De fleste virksomheder der har en hjemmeside, har også en eller flere kontaktformularer. Via disse kontaktformularer kan kunder kontakte virksomheden på en let-tilgængelig måde. Men hvad gør man hvis man opdager at kontaktformularen ikke længere virker som forventet? Det forklarer vi i dagens blogindlæg.

Problemer med kontaktformular på hjemmeside, hvad gør jeg?

Rigtig mange hjemmesider har mindst én kontaktformular. Eksempelvis som en del af kontakt-siden, hvorfra kunder finder forskellige kontaktmuligheder, eller som en integreret kontaktmulighed på de øvrige undersider, så det altid er let for potentielle kunder at komme i kontakt med virksomheden. Umiddelbart virker kontaktformularer simple og ret ligetil, men der er faktisk en del kompleksitet bag ved det visuelle lag, som er med til at sikre at kontaktformularen fungerer. Både når det kommer til at modtage de indtastede oplysninger på en sikker måde, men også selve processen med at sende henvendelsen til den rette modtager i virksomheden. Disse bagvedliggende processer er afhængige for at kontaktformularen virker, så når man oplever at den ikke længere gør det, så er der en række ting man skal undersøge og muligvis rette op på.

Typiske problemer med kontaktformularer

  • At den ikke vil sende beskeden
  • At det ligner den sender beskeden, men at den aldrig når frem til modtageren
  • At siden fejler efter man trykker send
  • At brugeren ikke kan indtaste noget i felterne

Der kan være mange forskellige problemer og ikke mindst årsager til disse. Det er lidt et detektivarbejde at finde ud af, men nedenfor har vi fremhævet nogle af de ting vi oftest ser når virksomheder og organisationer beder om vores hjælp til at fejlrette deres kontaktformularer.

Hvis beskeden ikke vil sende

Hvis beskeden der er indtastet i kontaktformularen ikke vil lade sig afsende, kan du tjekke om der er nogle felter som er sat som obligatoriske at udfylde. Måske der er det, men at det ikke er tydeligt for brugerne. Undersøg også om hjemmesiden har opsat SSL-certifikat, da det er en essentiel del af krypteringen og efterhånden et standardkrav for alle hjemmesider. En tredje ting du bør undersøge er om der er tilgængelige opdateringer til kontaktformularen. I mange tilfælde benyttes der et plugin og disse skal opdateres løbende i takt med sikkerhedsopdateringer og funktionelle forandringer. Sørg dog for at altid have en brugbar backup tilgængelig inden du opdaterer.

Hvis beskeden sendes men ikke når frem

Denne problematik er nok den vi oftest bliver mødt med. Rent visuelt ligner det at beskeden fra kontaktformularen sendes, men den når aldrig frem til modtageren. Ved denne type fejl bør du først og fremmest undersøge om kontaktformularen er sat til at benytte SMTP-protokollen. SMTP er det samme som der benyttes i din mails udgående mailserver. Før i tiden kunne kontaktformularer på hjemmesider fungere fint uden dette, men i takt med at mailservere opjusterer deres egne anti-spam protokoller, stilles der større krav – og dette er ét af dem. Så tjek om kontaktformularen benytter SMTP og få det sat op hvis ikke den gør det. Husk at teste at det virker efterfølgende.

Hvis siden fejler efter der trykkes send

Denne problematik kan skyldes rigtig mange ting og ofte er der tale om et forældet kontaktformular-plugin, problemer med andre plugins der clasher med andet, eller serverfejl. Det kræver en række forskellige undersøgelser at finde frem til årsagen og det er bedst at have en kyndig webudvikler på sagen. I enkelte tilfælde kan det dog også være noget så simpelt som, at kontaktformularen er sat til at videresende brugeren over på en takkeside som er blevet slettet og derfor fejler når den skal vises.

Hvis der ikke kan indtastes i felterne

Denne type fejl oplever vi ikke så tit hos vores kunder, men i de tilfælde det har været tilfældet viste problemet sig at være fejl i hjemmesidens CSS-filer, som er en del af designet. Det kan eksempelvis være at der i koden ligger et såkaldt overlay henover kontaktformularen, men som er helt usynligt og derfor ikke kan ses. Så når man med musen klikker i feltet, klikkes der reelt set på det usynlige overlay og dermed opstår forvirringen. Løsningen her er at rette de fejl der er i CSS-filerne. I andre tilfælde kan det skyldes et uopdateret plugin, at kontaktformularen clasher med andre plugins eller at man har opsat et cache-plugin med uhensigtsmæssige indstillinger.

Brug for hjælp til din hjemmeside?

Har du en hjemmeside som du har brug for hjælp til? Så lad vores specialister hjælpe dig. Vi hjælper mange forskellige slags virksomheder med både at designe og udvikle nye hjemmesider, men også at løse problemer på en eksisterende hjemmeside eller blot optimere den. Kontakt os med din opgave og få et uforpligtende tilbud.