Kan man installere Windows på en Mac?

Kan man installere Windows på en Mac?

Kan man installere Windows på en Mac? 1920 1079 GladTeknik A/S

Når man vil købe en ny computer er der mange der tænker over om de bør vælge en Mac eller PC. Der er fordele og ulemper ved begge typer og hvilken der er det ideelle valg afhænger af ens behov og præferencer. Eksempelvis kan man have brug for at benytte programmer der kun virker i Windows. Hvis man helst vil have en Mac, men netop står med et sådan behov, er et oplagt spørgsmål om man kan installere Windows på en Mac. I dagens blogindlæg ser vi på det og kommer med vores anbefaling.

Kan Windows fungere på Mac?

Apples computere kaldes Macs og benytter Apples eget udviklede styresystem kaldet MacOS. Det er en pendent til Windows der som regel benyttes på PC. Der er mange forskelle på de to styresystemer, og naturligvis mange ting som de begge kan gøre, men der vil nok altid være programmer, spil og andet der kun virker i det ene styresystem og ikke det andet. Derfor undersøger nogle Mac-ejere om det er muligt for dem at installere Windows på deres Mac, så de kan skifte mellem de to styresystemer afhængigt af behov. Det korte svar er, ja – det kan godt lade sig gøre på forskellige måder.

Windows på Mac via Bootcamp

Apple lancerede for mange år siden en funktion kaldet Bootcamp, der netop gør det muligt at installere Windows som et ekstra styresystem på ens Mac, så man kan skifte mellem de to og altså ikke kun nøjes med ét. Bootcamp fungerer dog kun på Intel-baserede Macs, så dvs. de nyeste MacBooks og iMacs med den nye M1-chip ikke understøtter dette.

Windows på Mac via virtuel maskine

En anden metode til at køre Windows på en Mac, er via virtuel maskine. Virtuel maskine er et stykke software der bruges til at køre et styresystem eller applikationer, uden at disse reelt er installeret på selve computeren. Det bruges ofte i virksomheder, hvor medarbejdere skal forbinde til særlige programmer i et sikret miljø eller lignende. Denne metode kan dog også benyttes til at køre Windows på en Mac. Den virtuelle maskine tildeles en del af computerens ressourcer for at køre styresystemet og tilhørende programmer. Denne løsning fungerer også på de nyeste Macs med M1-chip.

Derfor bør du ikke installere Windows på din Mac

Selvom det er muligt at installere Windows styresystemet på en Mac, er det i vores optik ikke anbefalelsesværdigt af forskellige årsager. Først og fremmest er en Mac ikke bygget til at understøtte Windows. Det lyder måske mærkeligt, eftersom det er muligt, bl.a. via Bootcamp som Apple har udviklet. Men Windows på en Mac vil sjældent fungere ligeså godt som MacOS gør på en Mac. Genveje på tastaturet, funktioner i touchpad på MacBooks og meget andet fungerer anerledes, eller slet ikke, så snart det er Windows man benytter. Det lyder måske banalt, men det er ret afgørende for en ordentlig brugeroplevelse, og ofte opstår der problemer med disse, da MacOS og Windows har vidt forskellige genvejstaster og på mange måder gør tingene forskelligt. Eksempelvis bruges CTRL i Windows og CMD på Mac. Så hvis Bootcamp eller den virtuelle maskine ikke kan finde rundt i disse forskelle, bliver det nemt ret besværligt at arbejde i Windows på sin Mac. Ligeledes er funktionaliteten og oplevelsen i Windows afhængig af de rette drivers for at fungere, og her halter Apple ofte efter, da Windows netop ikke er deres fokus. Dette kan resultere i forskellige tekniske problemer. Ligeledes bliver mange fejl og tekniske problemer der har været på Mac gennem tiden kun fikset i MacOS og ikke i Windows.

Her hos GladTeknik supporterer vi ikke Windows på Mac computere og kan altså ikke hjælpe med eventuelle problemer der opstår. Hvis du allerede har installeret Windows på din Mac og oplever problemer med det, vil vi anbefale at du søger efter løsninger på nettet. Hvis du endnu ikke har installeret Windows på din Mac, så er vores klare anbefaling at du undlader dette og i stedet har en PC med Windows til de ting som kræver en Windows-baseret computer.