Hvor varm kan en computer tåle at blive?

Hvor varm kan en computer tåle at blive?

Hvor varm kan en computer tåle at blive? 1920 1536 GladTeknik A/S

Du har måske oplevet, at din computer er blevet varm. Måske endda varmere end du tænker er normalt eller måske sågar varm nok til, at du direkte bekymrede dig om det. Vi bliver nogle gange spurgt om, hvor varm en computer kan tåle at blive. Det spørgsmål dykker vi ned i, og besvarer, i dagens blogindlæg.

Computere og temperaturer

Elektronik – såsom computere – genererer varme, når de er tændt og i brug. Hvor meget varme, der genereres, afhænger af hvilken computer, der er tale om, hvad den bruges til og en række andre ting.

Hvor varm en computer bliver kan deles op i to ting:

 1. Hvor meget varme den genererer, og
 2. hvor god den er til at komme af med denne varme efterfølgende.

Disse to ting varierer fra computer til computer. Nogle genererer mindre varme end andre, og andre er særligt gode til at komme af med varmen igen og dermed holde temperaturen på et acceptabelt niveau.

De nyeste Macs med Apples egen ARM-baserede chip genererer eksempelvis meget mindre varme end mange andre computere gør, da de netop er optimerede til det. Andre genererer måske mere varme, men er til gengæld også bedre til at køle computeren ned igen. Stationære computere er typisk bedre til at køle end bærbare, da de både har flere og større kølere, og der er mere luft mellem komponenterne, hvilket ofte giver en bedre luftgennemstrømning. I en bærbar computer derimod, er det vigtigt, at luftgennemstrømningen ikke er blokeret, for at alle komponenter kan fungere optimalt.

Kølingen inde i computeren afhænger også af flere elementer: fx designet, materialerne samt mængden og placeringen af blæserne. Kølingen i computeren bliver dog kun ved at være effektiv, hvis du holder den vedlige. At computere overopheder skyldes ofte, at der gennem årene har samlet sig støv og skidt inde i computeren, hvilket mindsker flowet af luft og dermed reducerer effektiviteten af kølingen.

Man kan sige at jo mere støv og skidt, der har hobet sig op i computeren, jo sværere får den ved at køle effektivt. Det resulterer i en varmere computer og dårligere ydeevne.

Kølerpasta

Et andet vigtigt element for optimal køling er kølerpasta, som er en substans, der er føjet til processoren (CPU). Denne kølerpasta er ikke altid optimalt påført fra fabrikkens side og bør med tiden udskiftes med ny pasta for at virke optimalt. Hvis din processor ikke har fået påført den rette mængde kølerpasta på den rigtige måde, vil processoren blive for varm og fungere mindre optimalt.

Derfor kan det altså være godt givet ud at få din computer vedligeholdt indvendigt af professionelle teknikere med det rette udstyr – gerne minimum hvert andet år. På den måde får computeren bedre forudsætninger for at holde længere, den giver dig den bedste brugeroplevelse, og det minimerer behovet for en computerreparation senere hen.

Hvis en computer over længere tid kronisk bliver for varm, vil det hurtigere slide den. Med andre ord vil computeren hurtigere skulle skiftes ud, end hvis den vedligeholdes optimalt.

Hvor varm må din computer blive?

Når man taler om, at ens computer kan blive for varm, er det oplagte spørgsmål naturligvis, hvor varm den kan tåle at blive. Det er der desværre ikke et enkelt svar på. De enkelte komponenter kan have forskellige temperaturer og også forskellige grænser for, hvor varme de kan tåle at blive, og disse kan have forskellige grænseværdier fra model til model.

Eksempelvis har mange grafikkort vidt forskellige temperaturer, de opererer ud fra og også forskellige grænseværdier, hvor nogle modeller måske fungerer bedst omkring 50-60 grader, mens enkelte modeller kan tåle højere varmegrader. Uanset model bør høje temperaturer undgås. Så hvis du gerne vil have et præcist svar, er man nødt til at undersøge, hvad grænseværdierne er for de forskellige komponenter i din computer, så man kan sikre sig, at de ikke bliver for varme. De fleste computere og deres komponenter går ind og justerer ydeevnen, hvis temperaturen overskrider en vis grænse. Det sker for at undgå, at computeren bliver for varm. Hvis temperaturen kommer helt ud af kontrol, vil computeren automatisk slukke; det er en sikkerhedsmekanisme.

Skal vi optimere kølingen i din computer?

Uanset om du har en stationær eller bærbar computer, kan vi hjælpe med at forbedre kølingen i den. Efter flere års brug har de fleste computere godt af en indvendig rensning, hvor vi bruger særligt udstyr i vores antistatiske værksted for at sikre en sikker rens. Du må eksempelvis aldrig bruge en støvsuger eller lignende til at fjerne støv fra en computer, da det kan kortslutte den. Det er bl.a. derfor, det er bedst at indlevere computeren til rensning hos professionelle. Udover indvendig rensning af computeren, kan vi også hjælpe med at reparere blæsere, at installere bedre køling, at montere ny kølerpasta m.m.

Hvis vi skal hjælpe dig med din computer, skal du bare oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere den på vores værksted, så tager vi et kig på den.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias
4 kommentarer
 • Meget spændende post!

  Nu har jeg lige købt en PC med vandkøling. Hvordan virker det, og hvor meget bedre har computeren det så?

  Venlig hilsen
  Hanne B. Stegemüller

  PS: Kan man nogetsteds abonnere på bloggen, der ser ud til at have mange spændende indlæg? Jeg glemmer nemt at kigge efter, om der er noget nyt.

 • Hej Hanne.

  Vandkøling køler betydeligt bedre, og typisk/ofte med vandkøling ligger temperaturer mellem 40 og 80 celsius grader, alt efter hvor mange timer man har anvendt computeren og hvad man laver. 🙂

  Når man er inde på vores hjemmeside for første gang, så kan man trykke ja til at må få meddelser / pop-up. Så vil man også få vores blogindlæg vi typisk 2-5 gange pr. måned.

  Mvh,
  Mathias

  • Hej Mathias

   Mange tak for dit svar! Jeg synes da egentlig, at 40 – 80 gr. Celcius lyder af meget, men jeg bøjer mig i støvet: det er dig, der er eksperten her!

   Og hvis det er 100 år siden, man besøgte siden første gang, sletter man så cookies for igen at få spørgsmålet?

   • Nu slettede jeg hele min browsercache og accepterede jeres cookies. Jeg synes altså ikke, jeg fik muligheden for at acceptere pop-ups eller meddelelser. Sært.