Hvor varm kan en computer tåle at blive?

Hvor varm kan en computer tåle at blive?

Hvor varm kan en computer tåle at blive? 1920 1536 GladTeknik A/S

Du har måske oplevet, at din computer er blevet varm. Varmere end du tænker er normalt, eller måske sågar varm nok til at du direkte bekymrede dig om det. Vi bliver nogle gange spurgt om hvor varm en computer kan tåle at blive. Det spørgsmål dykker vi ned i, og besvarer, i dagens blogindlæg.

Computere og temperaturer

Elektronik såsom computere genererer varme, når de er tændt og er i brug. Hvor meget varme der genereres afhænger af hvilken computer der er tale om, hvad den bruges til og en række andre ting. Hvor varm en computer bliver kan deles op i to ting; hvor meget varme den genererer og hvor god den er til at komme af med denne varme efterfølgende. Disse to ting varierer fra computer til computer. Nogle computere genererer mindre varme end andre, og andre er særligt gode til at komme af med varmen igen og dermed holde temperaturen på et acceptabelt niveau. De nyeste Macs med Apples egen ARM-baserede chip genererer eksempelvis meget mindre varme end mange andre computere gør, da de netop er optimerede til dette. Andre computere genererer måske mere varme, men er til gengæld ligeså effektive til at køle computeren igen. Det ses også typisk, at stationære computere er bedre til at køle end bærbare computere, da de både har flere og større kølere i sig, og mere luft mellem komponenterne, hvilket ofte giver en bedre luftgennemstrømning. I en bærbar computer derimod, er det vigtigt at luftgennemstrømningen ikke er blokeret for at alle komponenter kan fungere optimalt.

Kølingen inde i computeren afhænger også af flere elementer, såsom designet, materialer, samt mængden og placeringen af blæserne. Kølingen i ens computer forbliver dog kun effektiv, såfremt man vedligeholder den. Et typisk problem med computere der overopheder skyldes nemlig ofte, at der gennem årene har samlet sig støv og skidt inde i computeren, hvilket mindsker flowet af luft og dermed effektiviteten af kølingen. Man kan sige, at jo mere støv og skidt der har hobet sig op i computeren, jo sværere får den ved at foretage en effektiv køling. Dette resulterer i en varmere computer og dårligere ydeevne. Et andet vigtigt element for optimal køling er kølerpasta som er en substans der er tilføjet til processoren (CPU). Denne kølerpasta er ikke altid optimalt påført fra fabrikken og bør med tiden udskiftes med ny kølerpasta, for optimal ydeevne. Hvis ikke ens processor har fået påført den rette mængde kølerpasta og på korrekt vis, så vil processoren blive for varm og fungere mindre optimalt.
Derfor kan det altså være godt givet ud, at få sin computer vedligeholdt indvendigt af professionelle computer-teknikere med det rette udstyr, gerne en gang hvert andet år som minimum. På den måde får computeren bedre forudsætninger for at holde længere, give dig den bedste brugeroplevelse, samt minimerer behovet for en computer reparation senere hen.

Hvis en computer over længere tid kronisk bliver for varm, vil det slide den op hurtigere. Med andre ord, vil computeren hurtigere skulle udskiftes end hvis den vedligeholdes optimalt. Men når man taler om at ens computer kan blive for varm, er det oplagte spørgsmål naturligvis hvor varm den så kan tåle at blive. Det er der desværre ikke et enkelt svar på. De enkelte komponenter inde i computeren kan have forskellige temperaturer og ligeledes forskellige grænser for hvor varme de kan tåle at blive, og disse komponenter kan også have forskellige grænseværdier fra model til model. Eksempelvis har mange grafikkort vidt forskellige temperaturer de opererer ud fra og ligeledes forskellige grænseværdier, hvor nogle modeller måske fungerer bedst omkring 50-60 grader og enkelte modeller kan tåle højere grader. Men uanset model er bør høje temperaturer undgås. Så hvis man gerne vil have et præcist svar, er man nødt til at undersøge hvad grænseværdierne er for de forskellige komponenter i ens computer, så man kan sikre sig at de ikke bliver for varme. De fleste computere og deres komponenter går ind og justerer på ydeevnen, hvis temperaturen overskrider en vis grænse. Dette sker for at undgå at computeren bliver for varm. Hvis temperaturen kommer helt ud af kontrol, vil computeren automatisk slukke som en sikkerhedsmekanisme.

Skal vi optimere kølingen i din computer?

Uanset om du har en stationær eller bærbar kan vi hjælpe med at forbedre kølingen i din computer. Efter flere års brug har de fleste computere godt af en indvendig rens, hvor vi bruger særligt udstyr i vores antistatiske værksted, for at sikre en sikker rens. Du må eksempelvis aldrig bruge en støvsuger eller lignende til at fjerne støv fra en computer, da dette kan kortslutte den. Det er bl.a. derfor det er bedst at indlevere computeren til rens hos professionelle. Udover indvendig rens af computeren, kan vi også hjælpe med reparation af blæsere, samt installation af bedre køling, montering af ny kølerpasta m.m.
Hvis vi skal hjælpe dig med din computer, kan du her på hjemmesiden oprette din sag og efterfølgende indleverer din computer indenfor vores åbningstid.

4 kommentarer
 • Meget spændende post!

  Nu har jeg lige købt en PC med vandkøling. Hvordan virker det, og hvor meget bedre har computeren det så?

  Venlig hilsen
  Hanne B. Stegemüller

  PS: Kan man nogetsteds abonnere på bloggen, der ser ud til at have mange spændende indlæg? Jeg glemmer nemt at kigge efter, om der er noget nyt.

 • Hej Hanne.

  Vandkøling køler betydeligt bedre, og typisk/ofte med vandkøling ligger temperaturer mellem 40 og 80 celsius grader, alt efter hvor mange timer man har anvendt computeren og hvad man laver. 🙂

  Når man er inde på vores hjemmeside for første gang, så kan man trykke ja til at må få meddelser / pop-up. Så vil man også få vores blogindlæg vi typisk 2-5 gange pr. måned.

  Mvh,
  Mathias

  • Hej Mathias

   Mange tak for dit svar! Jeg synes da egentlig, at 40 – 80 gr. Celcius lyder af meget, men jeg bøjer mig i støvet: det er dig, der er eksperten her!

   Og hvis det er 100 år siden, man besøgte siden første gang, sletter man så cookies for igen at få spørgsmålet?

   • Nu slettede jeg hele min browsercache og accepterede jeres cookies. Jeg synes altså ikke, jeg fik muligheden for at acceptere pop-ups eller meddelelser. Sært.