iMac er langsom, hvad gør jeg?

iMac er langsom, hvad gør jeg?

iMac er langsom, hvad gør jeg? 1920 1275 GladTeknik A/S

iMac er den stationære computer fra Apple. Et designmæssigt ikon som de sidste mange år har holdt det samme design med en tynd skærm der samtidigt indeholder hele computeren. En klar modsætning til den traditionelle stationære PC som benytter en ekstern skærm og ellers har al hardware opbevaret i et kabinet der kan fylde en del. Ligesom alle andre computere kan en iMac blive langsom med tiden. Så hvad gør du hvis din iMac er langsom? Det kan du få svar på her.

De mange årsager

Der kan være mange grunde og årsager til at din iMac er blevet langsom, og dermed ligeså mange løsninger på problemet. Det er derfor vigtigt at finde ind til kernen af problemet, så det bliver løst ordentligt og du dermed kan få optimal ydeevne ud af din iMac igen. En gammel harddisk, for få RAM, støv og skidt, software-problemer og virus er blot nogle af de potentielle syndere. Der er ingen grund til at købe en ny computer før du har fået undersøgt om din iMac kan gøres hurtigere med de rette optimeringer. Selv en gammel iMac kan som regel fornyes og holde flere år endnu.

Start med en software-rensning

Din iMac fyldes med tiden op med en masse forskellig data, som din computer husker på forskellig vis. Dette trækker på ressourcerne og kan derfor sløve ydeevnen. Derfor kan du lægge ud med en software-rensning, hvor du renser ud i dette data. Fjern filer fra skrivebordet (flyt dem evt. i mapper et andet sted), tøm papirkurven og kør et renseprogram såsom CCleaner til Mac. Du kan også prøve at genstarte din computer, hvis du er typen der sjældent genstarter den.

Slet filer og programmer du ikke skal bruge

Er du typen der aldrig sletter noget? Måske din harddisk er ved at løbe tør for plads. Du bør gerne holde ca. 20% af harddisken ubrugt, så den kan fungere optimalt. Hvis du har fyldt den helt op kan det nemlig gå ud over hvor godt din iMac fungerer og dermed gøre den langsom. Løsningen er dog let; slet de filer og programmer som du ikke længere skal bruge. Du kan også overveje at benytte et program til at finde de filer som fylder mest på din iMac, såsom programmet Disk Inventory X.

Overvej reinstallering af MacOS

MacOS er din iMacs styresystem. I mange tilfælde vil ydeevnen blive bedre ved en reinstallation heraf, eller endnu bedre en hel frisk installation hvor alle filer slettes. I sidstnævnte tilfælde skal du så tage en backup af alle dine filer på en ekstern harddisk, så du kan flytte dem tilbage igen efterfølgende.

Sådan starter du en reinstallering på iMac

  • Tænd din Mac
  • Hold command/cmd og R knapperne nede samtidigt
  • Vælg muligheden til geninstallation af MacOS
  • Følg vejledningen på skærmen

Mac vil ikke tænde

Skift fra HDD til SSD harddisk

Vi får hos GladTeknik mange iMacs ind som er blevet langsomme, hvor det viser sig at det er fordi de kører med en harddisk af typen HDD. HDD-harddiske er mekaniske og bliver med tiden slidte. Sammenlignet med de moderne SSD-harddisk er en HDD-harddisk væsentligt langsommere og mere skrøbelig. Derfor vil en opgradering til SSD ofte give et meget stort løft i ydeevnen – computeren vil altså føles langt hurtigere.

Opgrader med flere RAM

Hvis du benytter applikationer som bruger en stor del eller alle dine RAM-ressourcer, så kan det være relevant at opgradere med flere RAM. Hvor mange RAM din iMac kan have varierer fra model til model, men det er værd at få undersøgt. I applikationen Aktivitetsovervågning på din Mac kan du se hvilke programmer der bruger flest ressourcer, herunder RAM. Med denne viden kan du vurdere om du kan skifte til et mindre krævende program (f.eks. fra Google Chrome til Apple Safari) eller om det er nødvendigt at se på en opgradering af RAM.

Få renset din iMac indvendigt

Et ofte overset problem ved iMacs er støv og skidt der samler sig indeni den. Dette sætter blæser-mekanikken på overarbejde og gør at din iMac har svært ved at komme af med overskudsvarme. Dette resulterer i at den bruger flere ressourcer herpå og dermed bliver langsommere. iMacs er dog grundet deres design ikke til at skille ad for den almindelige bruger. Skærmen kan, alt efter modellen, være limet fast og kræver specialudstyr at få afmonteret. Det er en skrøbelig proces som altid bør overlades til eksperterne. Hos GladTeknik kan vi hjælpe dig med dette også.

Skal vi gøre din iMac hurtigere?

Hos GladTeknik har vi et hold af Apple-specialiserede teknikere som hver dag hjælper vores kunder med både reparationer og optimeringer. Vi kan også gøre din Mac hurtigere, så du får mest muligt ud af din iMac og kan få den til at holde lang tid endnu.