iMac er langsom, hvad gør jeg?

iMac er langsom, hvad gør jeg?

iMac er langsom, hvad gør jeg? 1920 1275 GladTeknik A/S

iMac er den stationære computer fra Apple. Et designmæssigt ikon som de seneste mange år har holdt samme design med en tynd skærm, der samtidig indeholder hele computeren.

Det er en klar modsætning til den traditionelle stationære PC, som har en ekstern skærm og ellers har al hardware opbevaret i et kabinet, der kan fylde en del. Ligesom alle andre computere kan en iMac blive langsom med tiden. Hvad gør du, hvis din iMac er langsom? Det kan du få svar på her.

De mange årsager

Der kan være mange årsager til, at din iMac er blevet langsom og dermed lige så mange løsninger. Det er derfor vigtigt at finde ind til kernen af problemet, så det bliver løst ordentligt, og du får optimal ydeevne ud af din iMac igen.

En gammel harddisk, for få RAM, støv og skidt, softwareproblemer og virus er blot nogle af de potentielle syndere. Der er ingen grund til at købe en ny computer, før du har fået undersøgt, om den kan gøres hurtigere med de rette optimeringer. Selv en gammel iMac kan som regel fornyes og holde flere år endnu.

Start med en software-rensning

Din iMac fyldes med tiden op med en masse forskellig data, som den husker på forskellig vis. Det tærer på ressourcerne og kan sløve ydeevnen. Derfor kan du lægge ud med en softwarerensning, hvor du renser ud i disse data. Fjern filer fra skrivebordet (flyt dem til mapper et andet sted), tøm papirkurven og kør et renseprogram såsom CCleaner til Mac.

Du kan også prøve at genstarte din computer, hvis du sjældent gør det.

Slet filer og programmer du ikke skal bruge

Er du typen, der aldrig sletter noget? Måske er din harddisk ved at løbe tør for plads? Ca. 20% af harddisken bør være ubrugt; så fungerer den optimalt.

Hvis du har fyldt den helt op, kan det gå ud over, hvor godt din iMac fungerer og dermed gøre den langsom. Løsningen er let: slet de filer og programmer, du ikke skal bruge længere. Du kan overveje at bruge et program til at finde de filer, som fylder mest. Du kan fx hente Disk Inventory X.

Mac vil ikke tænde

Overvej at geninstallere MacOS

MacOS er din iMacs styresystem. I mange tilfælde vil ydeevnen blive bedre ved geninstallere det. Endnu bedre er det, at du geninstallerer alt. I sidstnævnte tilfælde skal du tage en fuld backup af alle dine filer på en ekstern harddisk, så du kan flytte dem tilbage igen bagefter.

Sådan geninstallerer du

  • Tænd din Mac
  • Hold command/cmd og R knapperne nede samtidigt
  • Vælg muligheden til geninstallation af MacOS (på billedet er det vist som “Reinstall macOS”).
  • Følg vejledningen på skærmen

Skift fra HDD (Hard Disk Drive) til SSD (Solid State Drive)

Vi får mange iMacs ind, som er blevet langsomme. Det viser sig, at det er fordi, de har en disk af typen HDD. HDD er mekaniske og bliver med tiden slidte.

Sammenlignet med de moderne SSD, er en HDD væsentligt langsommere og mere skrøbelig. Derfor vil en opgradering til SSD ofte give et stort løft i ydeevnen – computeren vil altså føles langt hurtigere.

Opgrader med flere RAM

Hvis du bruger programmer, som bruger en stor del af – eller alle – dine RAM-ressourcer, kan det være relevant at opgradere med flere RAM. Hvor mange RAM, din iMac kan have, varierer fra model til model, men det er værd at undersøge.

I applikationen Aktivitetsovervågning på din Mac kan du se, hvilke programmer der bruger flest ressourcer herunder RAM. Med denne viden kan du vurdere, om du kan skifte til et mindre krævende program (f.eks. fra Google Chrome til Apple Safari) eller om det er nødvendigt at opgradere RAM.

Få renset din iMac indvendigt

Et ofte overset problem ved iMacs er støv og skidt, der samler sig i den. Det sætter blæser-mekanikken på overarbejde og gør, at din iMac har svært ved at komme af med overskudsvarmen.

Det resulterer atter i, at den bruger flere ressourcer og dermed bliver langsommere. iMacs er – grundet deres design – ikke til at skille ad for den almindelige bruger. Skærmen kan, alt efter modellen, være limet fast og kræver specialudstyr at afmontere. Det er en proces, som altid bør overlades til eksperter. Hos GladTeknik kan vi hjælpe dig med det.

Skal vi gøre din iMac hurtigere?

Hos GladTeknik har vi et hold af teknikere, der har Apple som speciale, og som hver dag hjælper kunder både med at reparere og optimere Macs. Vi kan også gøre din Mac hurtigere, så du får mest muligt ud af den og kan få den til at holde længe endnu.

Du skal bare oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din computer, så tager vi et kig på den.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias