Hvilken type RAM skal jeg vælge?

Hvilken type RAM skal jeg vælge?

Hvilken type RAM skal jeg vælge? 1920 1080 GladTeknik A/S

Du vil opgradere din computer med flere eller bedre RAM? Du begynder at undersøge, hvilke muligheder og priser, der er og bliver overvældet af alle mulighederne. Fortvivl ikke.

I dag gennemgår vi de forskellige typer RAM, og hvad du skal vælge.

RAM er ikke bare RAM

Når man vil opgradere sin computer, hvad enten det er en stationær eller en bærbar, er RAM en af de ting, det er værd at overveje at opgradere.

RAM er din computers korttidshukommelse og husker altså ikke data, når din computer slukkes; det gør harddisken. Da nogle programmer kan bruge mange RAM-ressourcer, er det vigtigt, at din computer kan trække behovet. Hvis du ikke har nok RAM, kommer det oftest til udtryk ved, at computeren arbejder langsommere, end den kunne, hvilket du ikke er interesseret i.

RAM er ikke bare RAM. Der findes mange typer af RAM, så du kan let komme til at købe noget forkert, hvis ikke du ved, hvad du skal gå efter. Hvilken slags RAM, du skal vælge, afhænger af din computer og dens bundkort.

Udover forskellige typer kan der være begrænsninger på, hvor mange RAM din computer kan håndtere, og hvor mange RAM-pladser, den indeholder. En iMac fra 2013 kan eksempelvis maksimalt klare 16 GB RAM, hvorimod en nyere model kan håndtere mere. Inden du kaster dig ud i både at købe ind og opgradere, bør du sikre dig, at du ved, hvad din computer kan håndtere, og hvad den kan opgraderes til, så du ikke spilder dine penge.

Ikke alle opgraderinger er ens

Computere er designet og monteret forskelligt. Nogle computere er lettere at opgradere RAM i end andre. Et eksempel på det modsatte er f.eks. iMacs, hvor man skal fjerne skærmen og glasset, der er limet fast, for at kunne skifte RAM på forsigtig vis. Det er en procedure, kun teknikere bør udføre for at undgå skader.

De mange forskellige typer RAM

Som nævnt findes der mange forskellige typer RAM. Det er vigtigt at bruge den type, som passer til din computer og at undgå fejlkøb. Mange kan ikke overskue dette og vælger derfor at indlevere deres computer hos os til en hurtig opgradering foretaget af specialiserede teknikere.

Hvor mange pins?

RAM-klodser kan have forskellige pins, som er de elektroniske komponenter, der forbinder med computerens bundkort. Jo flere pins, jo længere RAM-klods. Stationære computere bruger eksempelvis større og længere RAM-klodser end bærbare computere, hvor det hele er mere kompakt.

DDR2, DDR3 eller DDR4

RAM-klodserne findes i forskellige varianter, som kaldes henholdsvis DDR2, DDR3 og DDR4. Hvad din computer bruger afhænger af, hvor ny den er. De fleste nye computere bruger DDR4. Forskellen på dem er blandt andet, hvor energieffektive og hurtige de er. Jo mindre energi, de kræver, jo højere hastigheder kan de levere. Men igen: hvis din computer kun understøtter DDR3, kan du ikke sætte en RAM-klods af DDR4-typen i.

Forskellig MHz

Udover fysisk størrelse, forskellige antal pins og typeforskelle, findes RAM-klodser også i flere forskellige MHz. RAM-klodsers hastighed måles normalvis i megahertz (MHz). Jo højere tal, jo hurtigere er den. Hvilken MHz-variant af RAM-klodsen, du skal vælge, afhænger af dit behov. En professionel gamer har naturligvis et andet behov end den almindelige forbruger eller kontorfunktionær.

Lad os opgradere din computer

Gør det nemt for dig selv og lad vores team af dedikerede teknikere opgradere din computer. Vi hjælper hver dag mange kunder med at opgradere deres computere, rense dem indvendigt, optimere dem og mere til. Med vores hjælp sparer du tid og minimerer risikoen for fejlkøb og skader.

Du skal bare oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din computer, så tager vi et kig på den.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias