Hvilken internethastighed har jeg brug for?

Hvilken internethastighed har jeg brug for?

Hvilken internethastighed har jeg brug for? 1920 669 GladTeknik A/S

De fleste danskere har en internetforbindelse. Men alligevel er der mange der er i tvivl om hvilken hastighed de har brug for i forhold til deres behov, og derfor ikke ved hvilken hastighed de skal vælge. I dagens blogindlæg prøver vi at gøre dig klogere på dette.

Hvilken internethastighed har jeg brug for?

Vi bruger internettet til mere og mere, hvilket også stiller større krav til vores internetforbindelse. Den skal både være tilstrækkelig hurtig og stabil for at give den bedst mulige oplevelse og leve op til vores behov. Men alle har ikke samme behov når det kommer til hastigheden, da dette varierer fra sag til sag. En enlig studerende har eksempelvis ikke nødvendigvis brug for den samme hastighed som en stor familie, og en virksomhed har typisk langt større behov for hastighed og stabilitet i deres internetforbindelse end de fleste andre. Der er derfor ikke et enkelt svar på spørgsmålet. I stedet er man nødt til at selv gå ind og vurdere ens behov.

Der er nogle parametre man kan tænke over, når man skal finde frem til hvilken internethastighed der er den rette for en selv, ens familie eller sin virksomhed. Det er ting såsom:

 • Hvor mange brugere skal deles om forbindelsen
 • Hvor mange enheder der skal forbindes til internettet
 • Hvad man skal bruge forbindelsen til

Jo flere mennesker og enheder (såsom computere, tablets, mobiltelefoner og andre internetforbundne produkter) der skal være forbundet til internettet, jo højere behov har man. Det er typisk bedst at have en lidt højere internethastighed end man typisk har brug for, i modsætning til at have for lidt. En for lav hastighed vil resultere i en dårligere brugeroplevelse, der kan komme til udtryk i form af langsommere loadtider, ustabilitet, lagging og lignende. Ligesom ens forsyning af vand og el, er internettet noget der “bare skal fungere” og som man ikke ønsker at tænke for meget over i det daglige.

Typiske internethastigheder og hvem de passer til

Internetforbindelser findes i et utal af hastigheder, som teleudbyderne sælger til forskellige kundetyper. Internethastighederne opgøres i Mbit, hvor tallets størrelse er indikatoren for hvor hurtig forbindelsen det er.

2-10 Mbit – til de mest basale behov

Har man et meget begrænset behov for at tilgå internettet, kan en forbindelse mellem 2 og 10 Mbit muligvis være tilstrækkelig. Det er dog efterhånden svært at finde disse hastigheder stadigvæk, da udrulningen af hurtigere forbindelser i det meste af Danmark er intensiveret de sidste mange år. En forbindelse med en hastighed på 2 Mbit er blandt det langsommeste man kan få og er derfor sjældent tilstrækkeligt, medmindre man kun skal bruge det til at sende e-mails i ny og næ. 10 Mbit kan naturligvis lidt mere, men i takt med at de tekniske krav stiger på både hjemmesider, streamingtjenester og lignende, kan selv en 10 Mbit forbindelse halte efter. Typisk er 10 Mbit tilstrækkeligt til én enhed.

20-30 Mbit – God til flere brugere

Er man flere brugere om forbindelsen, kan en internetforbindelse på 20-30 Mbit ofte være tilstrækkelig til både at besøge hjemmesider, streame video og lignende. Skal forbindelsen derimod bruges til tungere “opgaver” såsom gaming, download/upload af store filer og andre mere krævende behov, så kan denne forbindelse muligvis komme til kort. Er man en stor familie med mange brugere samtidigt kan forbindelsen ligeledes komme til kort, og her vil anbefalingen dermed være at vælge en hurtigere forbindelse, så der er rigeligt med hastighed og stabilitet til alle.

50 Mbit – Passende til de fleste

Mange i Danmark kan efterhånden få tilbudt 50 Mbit forbindelser, som typisk er tilstrækkelig til de fleste hjem og mindre kontorer. Selve forbindelsen er hurtig og har rigeligt med båndbredde til flere simultane brugere, der på samme tid kan besøge hjemmesider, streame film og serier, game, høre musik og lignende.

100 Mbit – Fuld fart

En internetforbindelse med en hastighed på 100 Mbit er rigtig hurtig og kan bære rigtig meget brug, både af flere brugere, også selv hvis disse er krævende. 100 Mbit er typisk også godt til mange kontorer, medmindre man er en meget stor virksomhed (så skal man typisk højere op i hastighed). For mange vil en 100 Mbit forbindelse føles kompromisløs og være mere end rigeligt.

100+ Mbit – Kompromisløse løsninger

Når vi kommer op i internethastigheder over 100 Mbit, eksempelvis 300 Mbit eller 1000 Mbit, som ofte tilbydes via fiber eller coax (tv-kabel stik), så kan vi tale om reelt kompromisløse løsninger for de fleste hjem og kontorer. Vælger man en sådan hastighed får man ofte også en lavere reaktionstid, hvilket kan mærkes i form af både hastighed og stabilitet. Noget som er særdeles vigtigt for gamere og nogle virksomheder. Disse internethastigheder er nogle gange en del dyrere og kan kræve at man betaler for installation af eksempelvis fibernet, såfremt det tilbydes i ens område og ikke i forvejen er etableret. Men ønsker man en såkaldt kompromisløs internetforbindelse, så er dette klart vejen at gå.

Det er ikke kun hastigheden der er vigtig

Selvom man kan få indtrykket af, at internethastigheden er det afgørende element, så er der en del andre ting der har stor indflydelse på hvordan man oplever sin internetforbindelse, især hvis den er trådløs (wifi). Vægge, visse huslige produkter og andres routere kan eksempelvis have indflydelse på hvor godt dit trådløse netværk fungerer i hjemmet eller på kontoret. Derfor er det vigtigt at du både har det rette udstyr og at dette er sat korrekt og hensigtsmæssigt op, for at du får det maksimale ud af din internetforbindelse. Mange ældre routere kan eksempelvis ikke trække en 1000 Mbit forbindelse, så hvis man har fået etableret fiber i sin bolig eller kontor, men har en gammel router, så får man aldrig udnyttet den hastighed man reelt har mulighed for. Det samme gælder hvis ens router er placeret uhensigtsmæssigt eller ikke er forbundet på den bedste måde.

Brug for hjælp til din internetforbindelse?

Hvis du oplever sløve hastigheder, ustabilitet eller udfald i din internetforbindelse eller trådløse netværk, så kan vi hjælpe dig. Hos GladTeknik har vi specialuddannede teknikere der er specialiserede i netop disse ting og derfor kan hjælpe dig med at få det maksimale ud af internetforbindelsen i hjemmet eller på kontoret. Blot opret din sag her på vores hjemmeside, så tager vi kontakt til dig med henblik på nærmere aftale.

1 kommentar
 • Kære GladTeknik

  Super indlæg hvor det faktisk går op for mig, at jeg betaler for meget mere, end jeg har behov for, når jeg fx ikke ser film på nettet, men bare TVA. Jeg har en pakke: 300/60 hos YouSee (den er så gammel, at de slet ikke sælger den mere), men den behøver jeg måske slet ikke?

  Jeg vil have, at det går tjept, når jeg er på nettet, jeg gider ikke vente og jeg uploader ofte tusindvis af filer – men det er jo bare upload.

  Router mv. er sat korrekt op, for det er jer, der har gjort det 🙂 Den slags har jeg ikke forstand på.

  Der er kun en ting jeg synes, I mangler at fortælle i indlægget og det er, at I koncentrerer jer om download-hastigheder. Det er muligt, at der er mennesker, der ikke ved, om de skal kigge på tallet før eller efter skråstregen. Bare et tip, ingen kritik!

  Hilsen
  Hanne B. Stegemüller