Hvad er en driver og hvordan opdateres den?

Hvad er en driver og hvordan opdateres den?

Hvad er en driver og hvordan opdateres den? 1920 1079 GladTeknik A/S

Du har måske hørt, at computere indeholder drivere. Men hvad er drivere egentlig, hvilke funktioner har de og hvordan opdaterer du dem? Det ser vi på i dagens blogindlæg.

Hvad er en driver?

En driver er et stykke software. der er installeret i din computer. Dette software hjælper din computer til at forstå, hvordan den kommunikerer med det hardware, der er i computeren. Med hardware menes fx grafikkort, lydkort, skærm, tastatur m.m. Det færreste hardware kræver, at du selv installerer en driver, men nogle gange er det nødvendigt at hente og installere en specifik driver fra producenten. Det gør sig ofte gældende ved grafikkort, hvor Windows Update ikke altid selv henter den rette driver fra internettet. I et sådant tilfælde kan den aktuelle version af driveren findes på producentens hjemmeside f.eks. Nvidia eller AMD.

Hvis du mangler en driver, kan det være, at din hardware ikke fungerer optimalt eller slet ikke fungerer. Det er derfor en vigtig del af computeren, men oftest klarer Windows Update de fleste drivere for dig.

Sådan opdaterer du en driver

Hvis du bruger en Windows PC, er de fleste drivere administreret automatisk for dig via Windows Update. Hvis du mistænker, at der kan være en afventende driveropdatering, kan du køre et tjek i Windows Update og se, om den melder om nogle afventende opdateringer. I så fald bør du køre dem.

I tilfælde hvor driveren ikke kan opdateres via Windows Update, vil du oftest skulle hente den fra producentens egen hjemmeside og herefter installere den. Det foregår som regel på samme måde, som når du installerer andre programmer. Det er ikke svært.

Hvis du oplever problemer efter opdateringer

Af og til opstår der problemer, efter du har opdateret en eller flere drivere. Det kan være, at der er installeret flere drivere samtidigt. Løsningen på dette er ofte at køre en ren installation via driverens installationsprogram. På den måde renses computeren for de forrige installationer, mens der samtidigt laves en frisk installation. Det ses nogle gange ved drivere til grafikkort.

I andre tilfælde kan det være nødvendigt at installere tredjepartsprogrammer, som kan hjælpe med det samme: at få renset computeren for forældede eller fejlbehæftede drivere, så du kan installere en ny.

Brug for hjælp til din PC eller Mac?

Hvis du oplever problemer med driverne på din PC eller Mac, eller har brug for anden hjælp, er vores hold af dedikerede teknikere klar til at hjælpe dig. Du skal bare oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din computer, så tager vi et kig på den.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias