Hvad er en driver og hvordan opdateres den?

Hvad er en driver og hvordan opdateres den?

Hvad er en driver og hvordan opdateres den? 1920 1079 GladTeknik A/S

Du har måske hørt at computere indeholder såkaldte drivere. Men hvad er en driver egentligt, hvilke funktioner har de og hvordan opdaterer du dem? Det ser vi på i dagens blogindlæg.

Hvad er en driver?

En computerdriver er et stykke software som er installeret på din computer. Dette software hjælper din computer til at forstå hvordan den kommunikerer med det hardware der er i computeren. Med hardware menes der ting som grafikkort, lydkort, skærm, tastatur m.m. Det meste hardware kræver ikke at man selv installerer en driver, men nogle gange er det nødvendigt at downloade og installere en specifikt driver fra producenten. Det gør sig ofte gældende ved grafikkort, hvor Windows Update ikke altid selv henter den rette driver ned fra internettet. I et sådan tilfælde kan den aktuelle driver-version findes på producentens hjemmeside, f.eks. Nvidia eller AMD.

Hvis man mangler en driver kan det ske, at ens hardware ikke fungerer optimalt eller slet ikke fungerer. Det er derfor en vigtig del af computeren – men oftest klarer Windows Update de fleste drivere for dig.

Sådan opdaterer du en driver

Hvis du bruger en Windows PC er de fleste drivere administreret for dig automatisk via Windows Update. Hvis du mistænker at der kan være en afventende driveropdatering, kan du køre et tjek i Windows Update og se om den melder om nogle afventende opdateringer. I så fald, bør du køre dem.

I tilfælde hvor driveren ikke kan opdateres via Windows Update, vil du oftest skulle downloade den fra producentens egen hjemmeside og herefter installere den. Det foregår som regel på samme måde som installation af andre programmer – så det er ikke svært.

Hvis du oplever problemer efter opdateringer

Nogle gange kan det ske at der opstår problemer efter man har gennemført en eller flere driver-opdateringer. I så fald kan det være, at der er installeret flere drivere samtidigt. Løsningen på dette er ofte at køre en ren installation via driverens installationsprogram. På den måde renses computeren for de forrige installationer, mens der samtidigt laves en frisk installation. Det ses nogle gange ved grafikkort-drivere. I andre tilfælde kan det være nødvendigt at installere tredjepartsprogrammer som kan hjælpe med det samme, altså at få renset computeren for forældede eller fejlbehæftede drivere, så du kan installere en ny.

Brug for hjælp til din PC eller Mac?

Hvis du oplever problemer med driverne på din PC eller Mac, eller blot har brug for anden hjælp, står vores hold af dedikerede computere teknikere klar til at hjælpe dig. Blot opret en sag på vores hjemmeside eller kontakt os for spørgsmål, så hjælper vi dig godt videre.