Derfor bliver din computer langsom med tiden

Derfor bliver din computer langsom med tiden

Derfor bliver din computer langsom med tiden 1920 1277 GladTeknik A/S

Uanset om man bruger sin computer til arbejde, online shopping, gaming, skoleopgaver eller noget helt andet, så er det for mange vigtigt at computeren fungerer tilstrækkeligt hurtigt. En langsom computer kan nemlig både gøre ens arbejde mindre effektivt, ødelægge ens gaming-oplevelse eller bare generelt være meget frustrerende. Mange ved eller har selv oplevet at deres computer bliver langsom med tiden, men hvorfor sker det? Det forklarer vi i dagens blogindlæg.

Mange årsager til en langsommere computer

Der findes mange forskellige årsager til at en computer med tiden bliver langsommere. Ofte sker det efter nogle års brug, men det kan også ske tidligere. Hvad der er den eksakte årsag varierer fra computer til computer. Der kan også sagtens være flere årsager i spil på samme tid. Den gode nyhed er dog at man ofte kan gøre noget ved det.

Den har ikke været slukket eller genstartet længe

Noget som mange glemmer er at give deres computer en kort pause i ny og næ. Selvom computere godt kan stå tændt eller i bærbare computers tilfælde blive klappet sammen og åbnet igen senere, så har alle computere godt af at blive genstartet eller slukket helt i ny og næ. Ofte kan en genstart være med til at gøre din computer lidt hurtigere.

Der er for lidt ledig plads på harddisken

Harddisken i din computer fungerer bedst hvis der er tilstrækkelig ledig plads på den. Hvis den er næsten helt fyldt, vil din computer ofte fungere langsommere end ellers. Vi anbefaler derfor at du altid har minimum 20 GB ledig plads på din harddisk. For at frigøre ekstra plads på din harddisk, kan du slette filer du ikke længere har brug for eller flytter dem over på et andet medie såsom en ekstern harddisk eller lagre det i skyen. Dertil kan du overveje at afinstallere programmer du ikke længere har brug for, da disse også fylder på harddisken.

Alternativt kan du opgradere din harddisk til en med mere plads. Det er eventuelt noget vi kan hjælpe dig med her hos GladTeknik.

Der kører for mange programmer i baggrunden

Udover de programmer du selv aktivt har valgt at åbne, er der ofte også en række programmer der kører i baggrunden. Disse optager ressourcer i din computer og kan være med til at gøre den langsommere. Så sørg derfor for kun at køre de programmer du har behov for. Bruger du Windows kan du i joblisten se hvilke programmer og processer der kører. På Mac kan du se det i aktivitetsovervågning.

Din computers hardware er slidt eller forældet

De tekniske krav til computere stiger med tiden, og hvis din computer har nogle år på bagen eller har været brugt flittigt, kan det være at nogle af delene i den er slidte eller forældede ift. hvad der minimumskrav i dag. Et eksempel herpå er HDD-harddisk der er de gamle typer. De fungerer vha. en mekanisk skive der drejer rundt og hvorfra data læses og skrives. I dag har de fleste computere en SSD-harddisk der rent fysisk minder mere om det indvendige i et USB-stik. Disse fungerer langt hurtigere og er mindre sårbare overfor fysiske skader. Hvis din computer har en HDD-harddisk er der meget hastighed at hente ved en opgradering til SSD.

Andre eksempler kan være en processor eller et grafikkort der ikke kan trække det du har brug for. Disse kan nogle gange også være nødvendige at opgradere, så computerens hardware passer til det den skal bruges til.

Skal vi gøre din computer hurtigere?

Hvis du drømmer om at få gjort din bærbar eller stationære computer hurtigere, så kan vi hjælpe dig. Vores hold af dygtige og dedikerede teknikere står klar til at optimere eller opgradere din computer for dig. Vi kan undersøge din computer for dig og finde frem til præcis hvad der skal til for at give den optimale brugeroplevelse og hastighed igen. Blot opret din sag her på vores hjemmeside og indlever din computer, så tager vi os af det.