Derfor bliver din computer langsom med tiden

Derfor bliver din computer langsom med tiden

Derfor bliver din computer langsom med tiden 1920 1277 GladTeknik A/S

Uanset om du bruger din computer til arbejde, onlineshopping, gaming, skoleopgaver eller noget helt andet, er det vigtigt, at computeren fungerer tilstrækkeligt hurtigt. En langsom computer kan nemlig både gøre dit arbejde mindre effektivt, ødelægge din gamingoplevelse eller bare generelt være frustrerende.

Mange ved – eller har selv oplevet – at deres computer bliver langsom med tiden, men hvorfor sker det? Det forklarer vi i dagens blogindlæg.

Mange årsager til en langsommere computer

Der er mange årsager til, at en computer med tiden bliver langsommere. Ofte sker det efter nogle års brug, men det kan også ske tidligere. Hvad der er den eksakte årsag varierer fra computer til computer. Der kan også sagtens være flere årsager i spil på samme tid. Den gode nyhed er, at man ofte kan gøre noget ved det.

Den har ikke været slukket eller genstartet længe

Noget mange glemmer er at give deres computer en kort pause i ny og næ. Selvom computere godt kan stå tændt – eller som det er tilfælde ved bærbare computere – blive klappet sammen og åbnet igen senere, har alle computere godt af at blive genstartet eller slukket helt i ny og næ. Ofte kan en genstart være med til at gøre din computer lidt hurtigere.

Der er for lidt ledig plads på harddisken

Harddisken i din computer fungerer bedst, hvis der er tilstrækkelig ledig plads på den. Hvis den er næsten helt fyldt, vil din computer ofte fungere langsommere end ellers. Vi anbefaler derfor, at du altid har minimum 20 GB ledig plads på din harddisk.

For at frigøre ekstra plads på harddisken, kan du slette filer, du ikke længere har brug for eller flytter dem over på et andet medie såsom en ekstern harddisk eller lagre dem i skyen. Herudover kan du overveje at afinstallere programmer, du ikke længere har brug for, da de også fylder på harddisken.

Alternativt kan du opgradere din harddisk til en med mere plads. Det er noget, vi kan hjælpe dig med her hos GladTeknik.

Der kører for mange programmer i baggrunden

Udover de programmer du selv aktivt har valgt at åbne, er der ofte også en række programmer, der kører i baggrunden. Disse optager ressourcer i din computer og kan være med til at gøre den langsommere. Så sørg derfor for kun at køre de programmer, du har behov for.

Bruger du Windows, kan du i “Joblisten” se hvilke programmer og processer, der kører. På Mac kan du se det i “Aktivitetsovervågning”.

Din computers hardware er slidt eller forældet

De tekniske krav til computere stiger med tiden, og hvis din computer har nogle år på bagen eller har været brugt flittigt, kan det være, at nogle af delene i den er slidte eller forældede i forhold til de nutidige krav.

Et eksempel er HDD-harddisk, der er den gamle type. Den fungerer ved hjælp af en mekanisk skive, der drejer rundt og hvorfra data læses og skrives. I dag har de fleste computere en SSD-harddisk, der rent fysisk minder mere om det indvendige i et USB-stik. Disse fungerer langt hurtigere og er mindre sårbare, overfor fysiske skader. Hvis din computer har en HDD, er der meget hastighed at hente ved at opgradere til SSD.

Andre eksempler kan være en processor eller et grafikkort, der ikke kan trække det, du har brug for. Af og til kan det også være nødvendige at opgradere disse, så computerens hardware passer til det, den skal bruges til.

Skal vi gøre din computer hurtigere?

Hvis du drømmer om at få gjort din computer hurtigere, kan vi hjælpe dig, uanset om det drejer sig om en bærbar eller en stationær. Vores hold af dygtige og dedikerede teknikere er klar til at optimere eller at opgradere din computer. Vi kan undersøge din computer og finde frem til, hvad der skal til for at give den optimale brugeroplevelse og hastighed igen.

Du skal bare oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din computer, så tager vi et kig på den.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias