Tjek om dine oplysninger er blevet delt i en datalækage

Tjek om dine oplysninger er blevet delt i en datalækage

Tjek om dine oplysninger er blevet delt i en datalækage 1920 1280 GladTeknik A/S

Det er vigtigt at værne om sine persondata, adgangskoder og andre oplysninger. Det er blandt andet derfor der de senere år er kommet langt strengere krav til beskyttelse af persondata. Dog hænder det at virksomheder enten ved en fejl eller i forbindelse med en kompromittering får lækket deres kunder eller brugeres personlige oplysninger. Det er forskelligt hvad der bliver lækket og det er ikke sikkert at det udgør en trussel, men du bør alligevel holde øje med om dine oplysninger er blandt de lækkede. Selv store og anerkendte virksomheder som LinkedIn, Adobe, Dropbox, MyHeritage, MySpace og Kickstarter har været blandt virksomheder med store læk af deres kunders data.

Sådan tjekker du om dine oplysninger er blevet lækket

Medierne skriver regelmæssigt om de helt store datalæk fra virksomheder som mange danskere kan have lagret oplysninger hos. Et meget anerkendt værktøj til at tjekke om ens personlige oplysninger er blevet lækket hedder Have I Been Pwned. Trods det lidt spøjse navn, så er det et rigtig godt værktøj da alt du skal gøre er, at søge på din e-mail adresse, hvorefter værktøjet fortæller om dine oplysninger er blevet lækket, samt hvilke virksomheder det er sket hos. Du kan ligeledes tilmelde dig deres mailservice, hvor du automatisk informeres hvis dine oplysninger har været en del af et nyt datalæk – det kan vi varmt anbefale. Har du mere end én e-mail adresse bør du tjekke dem alle enkeltvist.

Det skal du gøre hvis dine oplysninger er blevet lækket

Først og fremmest bør du ikke panikke, men i stedet holde hovedet koldt. Læs på ovennævnte hjemmeside hvilke typer oplysninger der har været en del af lækagen og overvej at skifte din adgangskode. Under alle omstændigheder er det anbefalelsesværdigt at skifte adgangskode regelmæssigt, samt aktivere 2-faktor login (hvis muligt). 2-faktor login er ligesom vi i Danmark kender det fra NemID, hvor man udover sit brugernavn og adgangskode også skal indtaste en variabel talkode som kun ejeren af kontoen er i besiddelse af. Der findes gode apps til formålet, eksempelvis Google Authenticator.

Hvad bruges lækkede oplysninger til?

Der kan være mange forskellige intentioner for brug af lækkede oplysninger. Er der tale om at oplysninger ved en fejl er blevet gjort offentlige, er det ikke sikkert at der er en fare lige her og nu. Er der derimod tale om at en virksomhed er blevet hacket eller på anden måde kompromitteret og i den forbindelse har fået stjålet deres kunders eller brugeres oplysninger, er det højest sandsynligt en suspekt intention bag. Det kan være identitetstyveri, tilegnelse af kreditkort oplysninger, hacking af disse brugeres andre konti (hackere ved godt at mange mennesker bruger de samme brugernavne og adgangskoder mange steder) og meget andet. Det er altså med andre ord ikke noget man bør tage let på.

Er du i tvivl om hvad du skal gøre eller ønsker du hjælp til at rense og beskytte din computer, så kan vi i GladTeknik hjælpe dig.