Tjek om dine oplysninger er blevet delt i en datalækage

Tjek om dine oplysninger er blevet delt i en datalækage

Tjek om dine oplysninger er blevet delt i en datalækage 1920 1280 GladTeknik A/S

Det er vigtigt at værne om sine persondata, adgangskoder og andre oplysninger. Det er blandt andet derfor, der de senere år (før juni 2019) er kommet strengere krav til beskyttelse af persondata. Alligevel sker det, at virksomheder, ved en fejl eller i forbindelse med en kompromittering, får lækket deres kunders eller brugeres personlige oplysninger.

Det er forskelligt, hvad der bliver lækket, og det er ikke sikkert, at det udgør en trussel, men du bør holde øje med, om dine oplysninger er blandt de lækkede. Selv store og anerkendte virksomheder som LinkedIn, Adobe, Dropbox, MyHeritage, MySpace og Kickstarter har været blandt virksomheder med læk af kunders data.

Sådan tjekker du, om dine oplysninger er lækket

Medierne skriver regelmæssigt om datalæk fra virksomheder, hvor mange har gemt oplysninger. Et anerkendt værktøj, til at tjekke om dine personlige oplysninger er lækket, hedder Have I Been Pwned.

Trods navnet er det et godt værktøj, da alt, du skal gøre, er, at søge på din e-mailadresse, hvorefter værktøjet fortæller om dine oplysninger er blevet lækket samt hvilke virksomheder, det er sket hos.

Du kan også tilmelde dig deres e-mailservice, hvor du får besked, hvis dine oplysninger har været en del af et datalæk – det anbefaler vi varmt. Har du mere end en enkelt e-mailadresse, bør du tjekke dem alle.

Hvis dine oplysninger er blevet lækket

Først og fremmest bør du ikke panikke. Læs på ovennævnte hjemmeside hvilke typer oplysninger, der har været en del af lækagen og skift din adgangskode. Under alle omstændigheder anbefaler vi, at du skifter adgangskode regelmæssigt samt aktiverer 2-faktorlogin, hvis det er muligt. 2-faktorlogin er det, vi kender fra NemID/MitID, hvor du udover dit brugernavn og adgangskode også skal indtaste en talkode, som kun du kender. Der findes gode apps til formålet – eksempelvis Google Authenticator.

Hvad bruges oplysningerne til?

Der kan være forskellige intentioner med brugen af lækkede oplysninger. Er der tale om, at oplysninger ved en fejl er blevet gjort offentlige, er det ikke sikkert, at der er en fare.

Er der derimod tale om, at en virksomhed er blevet hacket eller på anden måde kompromitteret, og i den forbindelse har fået stjålet kunders eller brugeres oplysninger, er der højest sandsynligt en suspekt intention bag. Det kan være identitetstyveri, tilegnelse af oplysninger fra kreditkort, hacking af disse brugeres andre konti (hackere ved godt, at mange mennesker bruger de samme brugernavne og adgangskoder mange steder) og meget andet. Det er ikke noget, du bør tage let på.

Er du i tvivl om, hvad du skal gøre, eller ønsker du hjælp til at rense og beskytte din computer, kan vi hjælpe.

Du skal bare kontakte os via vores kontaktformular, så vurderer vi opgaven og giver dig et uforpligtende tilbud.

Avatar af Mathias Emil Nielsen

Mathias Emil Nielsen

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias Emil Nielsen
2 kommentarer
  • Jeg har fået besked på at jeg er datalækket …hvad gør jeg så på fb.

    • Hej Åse

      Det er en virkelig træls situation at være i. Det er noget, vi kan hjælpe med. Dog har vi brug for at kigge på din enhed. Hvis du har mulighed for at komme forbi vores værksted i Hvidovre, kan vi kigge på den der.