Alt du skal vide om den nye M2 processor

Alt du skal vide om den nye M2 processor

Alt du skal vide om den nye M2 processor 1200 1200 GladTeknik A/S

Apple har lanceret deres nye M2 chip i juni 2022. Den er begyndelsen til den næste generation af Apples egne specialudviklede chips til Mac. Tilbage i oktober 2021 introducerede Apple sine nye M1 og M1 Pro processorer, som var de mest effektive chips til dato. Vi dykker i dagens blogindlæg ned i hvad den nye M2 processor kan, og vi ser på forskellen mellem den nye M2 chip og M1 og M1 Pro. 

Hvad er en processor egentlig?

En processor er i bund og grund computerens hjerne, og den udfører alle computerens beregninger. Processoren er en af tre hovedkomponenter, som, via sine beregninger på data, får din computer til at fungere. Den bestemmer, hvor hurtigt computeren kan udføre sine opgaver som fx tænde/slukke, downloade filer, indlæse websider osv.

En processor bliver også ofte kaldt ”CPU”, som er en forkortelse af ”Central Processing Unit” og sidder på en lille chip i computeren, og beregner data. Jo kraftigere en processor er, jo hurtigere er computeren til at udføre sine opgaver. En god og stærk processor er altså essentiel for computerens ydeevne.

Hvad kan M2 som M1 ikke kan?

Vi lister de mest væsentlige forskelle på M1 og M2 processorerne nedenfor:

1) M2-chippen er bygget med en andengenerations 5-nanometer teknologi, som består af 20 milliarder transistorer, hvilket er 25% flere end M1 chippen. Det større antal af transistorer resulterer i forbedrede funktioner i hele chippen som fx hukommelsescontrolleren, der har 100 GB/s samlet hukommelsesbåndbredde. Det er 50% mere end M1, hvilket gør, at M2 kan klare endnu større og mere komplicerede opgaver.

2) M2 indeholder en hurtigere kerne med større ydeevne kombineret med en større cache. En cache er en form for mellemled, hvorfra din processor kan hente data direkte, hvilket resulterer i en hurtigere computer. Dertil er effektivitetskernerne blevet betydeligt bedre og opnår en endnu større ydeevne. Dette giver tilsammen en 18% større ydeevne til multithreading-opgaver end M1 processorerne.

Multithreading er opgaven med at skabe en ny tråd til udførelsen af en eksisterende proces frem for at starte en ny proces, som skal starte en funktion. Dette skaber et miljø, hvor et program er konfigureret, så en process kan opdeles i flere udførelsestråde og er dermed en metode, hvorpå computerens ressourcer bliver udnyttet mere effektivt. Det betyder, at M2 processoren kan håndtere meget krævende opgaver, men bruge meget lidt strøm til udførelsen.

3) M2 indeholder Apples nyeste generation af GPU med op til 10 kerner, hvilket er 2 mere end M1. GPU også kaldet ”Grafikbehandlingsenhed” bruges til at vise grafik på skærmen. Hvis CPU er computerens hjerne, er GPU computerens øjne. Denne 10-core GPU resulterer i bedre grafisk ydeevne, som er op til 25% bedre end M1 med samme forbrug af strøm og 35% bedre ved dens maksimale forbrug af strøm. Denne større ydeevne pr. watt i M2 resulterer i langt bedre batteritid og får systemer til at køre ved en lav temperatur og næsten lydløst.

4) M2 indeholder en 40% hurtigere Neural Engine end M1. Det medfører en hurtigere indbygget maskinlæring og kan behandle op til 15,8 billioner handlinger i sekundet.

Er M2 bedre end M1 Pro?

Selvom M2 processoren er betydeligt bedre end M1, er den altså stadig ikke bedre end M1 Pro. Overordnet set minder M2 mere om M1 end den minder om M1 Pro og prioriterer effektivitet frem for ydeevne. M2 adopterer dog M1 Pros dedikerede media engine, og chippen er kraftigere i single-core opgaver med dens højere 3,49GHz CPU-clockspeed.  M1 Pro er dog markant bedre i Multithreading- og grafikopgaver. M1 Pro forbliver altså den mest kraftfulde processor, som egner sig godt til professionelt behov med meget krævende arbejdsopgaver. M2 er en mere forbrugerorienteret processor, som leverer eminent ydeevne til daglig brug.

Brug for hjælp til Mac?

Hvis du er i tvivl om, hvilken Mac der vil passe til dig, og om du har brug for den nye M2 processor, er du kommet det rette sted. Hos GladTeknik har vi nemlig specialister i blandt andet Macs.

Hvis du har brug for IT-support, reparation af din Mac eller blot et godt råd, er vi klar til at hjælpe dig. Du kan altid kontakte os via tlf.: 41 33 34 35 eller via vores hjemmeside og oprette en sag, så kan vi tage et kig på din Mac og komme med et uforpligtende tilbud. 

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias