12 tastaturgenveje til Mac der gør din dag lettere

12 tastaturgenveje til Mac der gør din dag lettere

12 tastaturgenveje til Mac der gør din dag lettere 1920 1280 GladTeknik A/S

Mange i Danmark har en Mac computer og bruger den hver eneste dag. Derfor er det praktisk som Mac-bruger at kende til de ting der kan gøre ens dag og arbejde lettere. En af de centrale ting er genvejstaster, der både mindsker den tid du bruger på at udføre noget, samt minimerer antallet af klik og brug af musen. Vi har her samlet 12 genvejstaster til Mac som du bør kende til.

1. Skift mellem faner i browseren

Hvis du som de fleste andre altid har adskillige faner åben i din browser, kan du med fordel benytte genvejen til at skifte mellem dise, fremfor at bruge musen til samme. I Safari browseren er genvejen CTRL+tab (ctrl + ⇥.) I Chrome browseren er genvejen CMD+alt+pil (⌘ + ⎇ + → / ←).

2. Screenshot af hele eller dele af skærmen

Et screenshot, eller skærmbillede, er et billede af din computers skærm. Det kan i mange tilfælde være praktisk. På Mac kan du helt uden tredjepartsprogrammer tage et sådan billede af hele eller blot en del af din skærm. Billedet gemmes på dit skrivebord, medmindre du har indstillet din Mac til at gemme dem et andet sted. Hvis du ønsker at tage et screenshot af hele skærmen skal du trykke CMD+Shift+3 (⌘ + ⇧ + 3). Ønsker du blot at tage et billede af dele af skærmen, skal du trykke CMD+Shift+4 (⌘ + ⇧ + 4) og herefter får du mulighed for at markere hvilken del af skærmen der skal tages et billede af.

3. Hurtig søgning på din Mac

For at åbne Spotlight søgefeltet på din Mac, skal du blot trykke CMD+Mellemrumtasten. I dette felt kan du søge blandt dine filer.

4. Åbn nyt faneblad i browseren

Når du sidder i din browser, f.eks. Safari, Chrome eller Firefox, kan du åbne en ny fane ved blot at trykke CMD+T.

5. Skift mellem næste eller forrige skrivefelt

Når du udfylder en formular eller andre skrivefelter, kan det føles besværligt at bruge musen til at skifte mellem felterne. Derfor kan du bruge Tab-knappen (⇥) til nemt at skifte til næste skrivefelt. Får du brug for at gå til forrige skrivefelt, kan du trykke Shift+Tab (⇧ + ⇥).

6. Print eller gem

Skal du printe et dokument kan du med fordel bruge genvejstasten CMD+P (⌘+P). Skal du derimod gemme et dokument kan du trykke CMD+S (⌘+S).

7. Slet forlæns

Når man går fra at være PC-bruger til Mac-bruger, er en af de ting mange ofte savner at kunne slette forlæns (fra venstre mod højre). Det er der på Mac nemlig ikke en særskilt knap for, men der findes en genvejstast til det samme som er Fn+Backspace (Fn+⌫).

8. Fortryd handling

Hvis du i et program, i et skrivefelt eller anden applikation fortryder en handling, kan du benytte genvejstasten CMD+Z (⌘+Z). Hvis du derimod fortryder din fortrydelse, kan du gå den modsatte vej ved at trykke CMD+Shift+Z (⌘+⇧+Z).

9. Søg på en side eller i dokument

Såfremt du får behov for at søge på en side eller i et dokument er genvejstasten CMD+F (⌘+F) din hjælpende hånd. Den genvej aktiverer søgefunktionen og du slipper altså for at lede efter den med museklik.

10. Luk fane i browser

Du kan lukke en fane i browseren ved at klikke CMD+W (⌘+W). Ønsker du at lukke hele programmet kan du bruge CMD+Q (⌘+Q).

11. Kopier og indsæt

Når du skal kopiere og indsætte tekst gør du dette lettest på Mac ved at bruge genvejstasten CMD+C (⌘+C) for at kopiere og CMD+V (⌘+V) for at indsætte.

12. Slet en fil

Når du eksempelvis i Finder skal slette en fil skal du markere den og trykke CMD+Backspace (CMD+⌫).

Bonus tip: Lav dine egne genveje

Hvis du udfører en handling jævnligt, kan det være relevant for dig at lave din egen genvejstast til dette. Dette kan du gøre ved at klikke på Apple-menuen > Systemindstillinger > Genveje.

Har du brug for hjælp eller er en reparation af din Mac, er du altid velkommen til at kontakte vores dygtige teknikere.