Indhold
Gendannelsespunkter er vigtige
Opret automatiske gendannelsespunkter
Introduktion
Formålet med dette blogindlæg er at introducere dig til gendannelsespunkter i Windows. Vi tager udgangspunkt i Windows 11.
Herudover forklarer vi, hvordan du får din PC til at oprette et nyt gendannelsespunkt helt automatisk.
Det kan enten ske hver gang, du tænder din PC og/eller ske på et bestemt tidspunkt hver dag (eller ugentligt eller månedligt) alt efter, hvad der passer dig bedst. Sidstnævnte kaldes tit “planlagte” gendannelsespunkter.
I vores eksempel tager vi udgangspunkt i, at du både vil danne et gendannelsespunkt, når du starter Windows, og at du også vil danne et gendannelsespunkt hver dag kl. 12:00.
Gendannelsespunkter er vigtige fordi, de gør det let at “rulle tilbage” hvis der er sket en systemændring, du ikke bryder dig om, eller du er kommet til at lave en fejl i Windows 11. Det vil sige, at det er en metode, der lidt ligner din backupprocedure, hvor du kan fortryde uønskede systemændringer. På samme måde som backup er vigtig, er gendannelsespunkter vigtige.
Du kan aldrig sikre dig for meget.
Hvad er “automatiske gendannelsespunkter”?
Begrebet “automatiske gendannelsespunkter” står for nogle handlinger, du skal foretage dig. Bagefter oprettes gendannelsespunkterne helt automatisk. Det er praktisk, fordi det kan være svært at huske af og til manuelt at danne et gendannelsespunkt.
Skal din computer til reparation på grund af et problem med Windows – det kan fx være hos os – vil en tekniker ofte være glad for at se nogle gendannelsespunkter, han kan bruge enten til at “rulle tilbage” til, før dit problem opstod, eller til at forstå din problemstilling bedre. Sidstnævnte kan fx være, at han kan sammenligne flere forskellige gendannelsespunkter og på den måde blive klogere, og måske ad den vej hurtigere kan løse dit problem.
De automatiske gendannelsespunkter kan enten dannes på et fast tidspunkt eller hver gang, du tænder din PC. Der er også andre muligheder. Dem komme vi ikke ind på i dette blogindlæg. Hvis du følger vores guide, har du et godt udgangspunkt for at udforske “Opgavestyring” mere. Opgavestyring bruges til at få din PC til at udføre bestemte handlinger helt automatisk.
Vi kan kun se fordele ved at sætte automatiske gendannelsespunkter op. Det er gratis, det er nemt og det er et godt supplement til din backupstrategi, hvis du har en sådan.
Aktivering af gendannelsespunkter i Windows 11
Det første, du skal gøre, er at skrive “gendan” (uden anførselstegnene) nede i søgefeltet i bunden af skærmen. Det bør føre dig til: “Opret et gendannelsespunkt” og du vil få et billede, der ser ud som vores til højre.
Det næste er at sikre, at systembeskyttelsen er slået til. Det gør du ved at vælge det drev, hvor Windows ligger (for 99,99 procents vedkommende ligger det på C: (system) hvor det lille windowsflag er) og så klikke på “Konfigurer”.
Øverst skal du vælge “Slå systembeskyttelse til”, da Windows som standard ikke slår det til for dig. Det gælder også, selv om du havde slået det til i Windows 10, og lod Windows gøre hele arbejdet med at opdatere. Vi opfordrer altså kraftigt til, at du tjekker det.
Du skal også vælge, hvor meget af pladsen på disken gendannelsespunkterne må fylde. De fleste vælger 5 – 8 procent. Jo flere procent, du angiver her, jo flere gendannelsespunkter kan der opbevares, inden Windows automatisk begynder at slette de ældste udgaver først, hvilket er vældig smart. Det sikrer, at der ikke ligger en masse gendannelsespunkter og fylder op, og som du alligevel ikke behøver.
Hvis du vil sikre dig, at det virker, kan du prøve at oprette et gendannelsespunkt med det samme ved at klikke på “Opret”.
Nu går vi over til automatikken
Du kan vælge enten den ene eller den anden form for at oprette gendannelsespunkter. Du kan også vælge, at du vil køre begge typer. Så skal du bare oprette to jobs. Vi starter med den nemmeste (det kan jo være første gang, du er inde i “Opgavestyring”).
Oprette et gendannelsespunkt hver gang computeren starter:
- Åbn Opgavestyring ved at søge efter “Opgavestyring” (uden anførselstegnene) i Startmenuen eller ved at trykke på Windows-tasten og R på tastaturet for at åbne dialogboksen “Kør”, skriv “taskschd.msc” (uden anførselstegn) og tryk på Enter.
- Det kan være praktisk at oprette din egen mappe, så du ved, hvad der foregår. Det har vi gjort og kaldt den “My Tasks” (Mine opgaver):
- Når Opgavestyring er åben, skal du klikke på “Opret basisopgave” under “Handlinger” i venstre rude.
- I guiden til oprettelse af grundlæggende opgave skal du angive et navn og en beskrivelse til opgaven (beskrivelsen er bare for din egen skyld) og klikke på “Næste”.
- Vælg “Når computeren starter” som udløseren og klik på “Næste”.
- Vælg “Start et program” som handlingen. I “Program/script:” skriver du “wmic.exe” (uden anførselstegnene). wmic.exe er programmet, din PC skal starte af sig selv.
- Klik på “Næste”.
- Nu skal du angive stien til kommandolinjeværktøjet “wmic.exe”, som bruges til at oprette et gendannelsespunkt. Standardplaceringen af “wmic.exe” er normalt “C:\Windows\System32\wbem\wmic.exe”. I “Tilføj argumenter (valgfrit)”-feltet skal du skrive/kopiere følgende kommando (det er bedst at kopiere):
/Namespace:\\root\default Path SystemRestore Call CreateRestorePoint "Gendannelsespunkt navn", 100, 7
- Erstat “Gendannelsespunkt navn” med et navn, du vil give gendannelsespunktet.
- Klik på “Næste” og derefter på “Afslut” for at oprette opgaven.
Nu vil der blive oprettet et gendannelsespunkt, hver gang computeren starter.
Hvis du vil teste, at det virker, kan du enten genstarte din PC, eller du kan trykke på “Kør” ovre i højre side.
Hvis din PC beder om et password
- Bruger du password, indtaster du det og trykker OK.
- Bruger du ikke password, trykker du bare OK. Så bliver det accepteret som blank.
Oprette et gendannelsespunkt på et bestemt tidspunkt:
Dette er en smule sværere, men hvorfor ikke prøve? Der kan ikke ske noget. Det har vi sikret os. Det værste, der kan ske, er, at det ikke virker hos dig. Vi tager udgangspunkt i denne guide.
- Nu skal du stå i din mappe “My Tasks” og oprette en ny opgave (ikke en basisopgave). Vi har kaldt vores opgave/job “My Daily Periodic Restore Point.”
- Du skal sætte mærke i “Kør, uanset om brugeren er logget på eller ej” og også sætte mærke i “Kør med højeste rettigheder”.
- De to bevirker tilsammen, at du ikke behøver at være ved computeren. Computeren behøver ikke en gang at være tændt. Jobbet kører alligevel.
- I “Udløsere” har vi valgt kl. 12:00 hver dag, men du kan vælge alt muligt andet.
- I fanen “Handlinger” vælger du “Start et program”. Og herefter i “Program/script”, skriver du “powershell.exe” (uden anførselstegnene).
- I “Tilføj argumenter (valgfrit)” kopierer/skriver du følgende ind (det er bedst at kopiere):
-
-ExecutionPolicy Bypass -Command "Checkpoint-Computer -Description \"My Daily Periodic Restore Point\" -RestorePointType \"MODIFY_SETTINGS\
Vi anbefaler, at du lige prøver at genstarte et par gange for at kontrollere, at der dannes automatiske gendannelsespunkter ved systemstart. De første par dage skal du også holde øje med, at gendannelsespunkterne rent faktisk dannes, når du tænder computeren. Det er vigtigt at sikre dig mod falsk tryghed.
Administrere automatiske gendannelsespunkter i Windows 11
Vi anbefaler altså, at du kontrollerer, at det rent faktisk virker hos dig. Det gør du lettest ved at gå ind og se, at der ligger de gendannelsespunkter, du mener, der bør ligge der.
Det gør du ved endnu en gang at skrive “gendan” nede i søgefeltet i Windows. Denne gang skal du trykke på “Systemgendannelse”. Du vil nu få en oversigt over alle de gendannelsespunkter, der ligger på din PC. Billedet fortæller ret klart, at computeren kan gendannes til den tilstand, den var i, inden den valgte hændelse opstod.
Du vil typisk se den besked, når du har installeret et nyt program eller Windows har opdateret sig selv. Her kan det være relevant at “Søg efter påvirkede programmer”. I vores tilfælde, hvor vi “bare” gerne vil være sikre på, at der altid ligger noget nyt at “rulle tilbage” til, får vi ikke noget ud af at søge efter påvirkede programmer. Men nu ved du, at muligheden findes.
Afsluttende noter
Du bør overveje, om det vil være en god idé for dig af og til manuelt at oprette et gendannelsespunkt.
Du bør også prøve at gendanne fra et af gendannelsespunkterne, så du ved, at det faktisk virker hos dig. Endnu en gang: Vi synes, det er utrolig vigtigt, at du sikrer dig mod falsk tryghed.
Du kan også prøve, om det vil være en idé at allokere (dvs. tildele) mere end de 5 – 8 pct. af harddisken til gendannelsespunkterne.
- Hvis du har masser af ledig plads, er det måske en god idé?
- Har du ikke ret meget ledig plads, er det ikke en god idé.
Husk at gendannelsespunkter er et supplement til dine backups.
Vi opfordrer dig kraftigt til at slå automatiske gendannelser til, og vi opfordrer dig til at prøve den ene eller begge vores metoder til at få jobbet til at køre fuldkommen automatisk. Det skyldes, at det er nemt at glemme at gøre det manuelt i en travl hverdag.
Skal vi hjælpe?
Hvis du synes ovenstående er lidt for svært, men du samtidig gerne vil være sikker på, at du altid har aktuelle gendannelsespunkter til rådighed, er vi klar til at hjælpe, og højst sandsynligt kan vi klare det via vores fjernsupport.