Børsen: Han sørger for orden i kaos

Børsen: Han sørger for orden i kaos

Børsen: Han sørger for orden i kaos 1024 576 GladTeknik A/S

Et boom i computerproblemer på hjemmekontorerne har givet Glad Teknik masser at lave under corona. Det har stillet høje krav til ejerleder Mathias Nielsen om både at effektivisere og lytte til sine ansatte.

Børsen artikel

Alle medarbejdere i Glad Teknik er minimum en gang hver anden uge til individuel samtale med Mathias Nielsen eller Glad Tekniks virksomhedskonsulent, Thomas Ryge, for at sikre, at de trives og udvikler sig. “Hvis man ikke er i udvikling, er man i afvikling,” siger Mathias Nielsen. Foto: Andreas Vinther

Der var Lego ud over det hele. “Jeg kunne ikke sove i kaos. Jeg fik uro i hovedet,” fortæller Mathias Nielsen. I dag er han ejerleder i virksomheden Glad Teknik, der reparerer computere og som netop har leveret et rekordregnskab for 2020 med en bruttofortjeneste på 4,2 mio. kr.

Børsen artikel

Men som barn var han ivrig Lego-konstruktør. Han kunne sidde med de små klodser i timevis og spredte byggeprojekter ud over hele gulvet på sit værelse. Problemet var, at hans far kunne finde på pludselig at komme og sige:

“Nu skal du i seng om fem minutter.”

Fem minutter var ikke tid nok til at rydde Lego-havet op, og Mathias Nielsen, der har Aspergers syndrom og ADD – ADHD uden det hyperaktive – kunne ikke sove i alt det rod. Men så fik han en idé: Han begyndte at lægge tæpper ud på gulvet og lavede sine Lego-projekter oven på tæpperne.

“Hvis jeg så fik at vide: “Du skal være i seng om fem minutter”, så kunne jeg bare folde tæpperne sammen,
lægge dem ned i en kasse og ind i skabet – det tog tre minutter – og så kunne jeg sove roligt,” fortæller han og tilføjer:

“Den slags tiltag har jeg lavet gennem hele mit liv.”

I dag, hvor han står i spidsen for en virksomhed i kraftig vækst og 18 medarbejdere, hvoraf størstedelen har en diagnose, bl.a. Aspergers syndrom, ADHD og skizofreni, har han dagligt brug for sin evne til at finde kreative løsninger i udfordrende situationer. Som en coronakrise, for eksempel.

Lynbehandling
Siden virksomheden blev stiftet i 2018, har Glad Teknik altid haft nok at lave. Men under coronakrisen er der for alvor blevet travlt på værkstedet i Hvidovre.

“Da vi nåede maj måned 2020, begyndte vi allerede at nærme os, hvad vi havde omsat for i hele 2019,” fortæller Mathias Nielsen.

Glad Teknik tilbyder, at en tekniker kigger på computeren inden for tre dage efter indlevering, mens kunden mod et gebyr kan vælge “Ekspres”, hvor en tekniker går i gang inden for 24 timer.

Men da coronakrisen lænkede skrivebordsarbejdere til hjemmet – langt fra it-afdelingen på kontoret – skulle det gå endnu hurtigere. Og kunder var villige til at betale for det.
Så Glad Teknik indførte i juni “Dobbelt Ekspres”, hvor en tekniker går i gang med computeren inden for en time og giver kunden svar inden for 24 timer.

“Så kom en konsulent ind, som åbenbart tabte flere tusind kroner i timen, fordi hans computer ikke virkede, og spurgte: “Hvorfor har I ikke noget hurtigere?” Så indførte vi “Trippel Ekspres”, hvor en tekniker går i gang inden for fem minutter, og kunden får svar så hurtigt som muligt,” fortæller Mathias Neilsen.

Optimering
For at kunne imødekomme den øgede efterspørgsel, uden at samtlige ansatte gik ned med stress, måtte
Mathias Nielsen finde måder at effektivisere forretningen.

“Hvis en kunde kommer ned fysisk på værkstedet og opretter sin sag, kan det tage op til et kvarter. Hvis en
kunde gør det hjemmefra, tager det et minut,” fortæller Mathias Nielsen.

Derfor gjorde Glad Teknik det muligt for kunden at indtaste sit reparationsbehov hjemmefra.

Derudover sørgede Mathias Nielsen for, at den medarbejder, der betjener kunder i computerindlevering, også kan lave simple reparationer, f.eks. at reinstallere en computer, så de ikke bare står og “kigger ud i luften”, når der ikke kunder.

“De 14 minutter han sparer ved at kunden opretter sagen hjemmefra, kan han bruge på at reparere en computer, som så bliver hurtigere klar. På den måde kan vi bruge mere tid på det, der skaber værdi for kunden,” fortæller Mathias, der også sørgede for at få automatiseret faktureringssystemet.

Nu skal en tekniker blot trykke på en knap, når han har repareret en computer, og så har Glad Tekniks
programmør, Steve Klein, kodet systemet til selv at lave en fakturering, sende en mail og en sms til kunden og fortælle teknikeren, hvilken hylde i udleveringen han skal sætte computeren på.

Og så er Mathias Nielsen blevet skarpere til at identificere, hvilke forcer hver medarbejder har, så de kan
arbejde så produktivt som muligt. F.eks. har Glad Teknik en specialist i væskeskader.

“Han har set ca. 1000 væskeskader sidste år, og så begynder man at se ligheder og mønstre, og den erfaring kan hjælpe ham med at spare tid og dermed spare kunden tid og penge,” siger Mathias Nielsen, der dog langt fra kun har brugt 2020 på at effektivisere. En væsentlig del af han to-do-liste har handlet om at finde løsninger, når hans ansatte har mødt muren i en travl coronahverdag.

Børsen artikel

Teknikere hos Glad Teknik udskifter og reparerer delkomponenter frem for at udskifte komplette reservedelen på computeren. Foto: Andreas Vinther.

 

Børsen artikel

For at følge med efterspørgslen har Glad Teknik under coronakrisen automatiseret flere processer. Foto: Andreas Vinther.

Hovedpine
En dag hev en medarbejder Glad Teknik-stifteren til side.

“Jeg har rigtig ondt i hovedet, og jeg har faktisk haft det i nogle dage,” sagde medarbejderen.

Særligt støjniveauet på værkstedet genererede ham.

“Fra han nævnte det, gik der fem minutter, så ringede jeg til vores tømrer og fik ham til at bestille
akustikdæmpende plader og køre ud og hente det,” fortæller Mathias Nielsen.

Virksomheden investerede en betydelig sum penge i at få sat pladerne op i loftet og på vægge, mens Mathias Nielsen selv tog affære med den udfordring, at nogle ansatte kunne finde på at råbe af begejstring, hvis de efter mange timers arbejde endelig fik løst et avanceret computerproblem.

“Jeg har været nødt til at tage nogle hovedpinepiller, fordi der har været noget larm, så vi skal prøve at dæmpe vores begejstring lidt nogle gange,” sagde han til medarbejderne.

På den måde skulle teknikeren med ondt i hovedet ikke selv stille sig op foran sine kolleger og bede dem dæmpe sig, fortæller Mathias Nielsen, der beskriver sin ledelsesstil som lyttende, løsningsorienteret, handlekraftig og rummelig.

Han har desuden lavet et digitalt system, hvor han kan holde øje med, hvor mange opgaver den enkelte medarbejder har taget på sig, så han kan sikre, at de ikke tager for mange job ad gangen. Og han går løbende rundt på værkstedet og sørger for, at medarbejderne kommer i mål.

Nej til forstyrrelser
Forleden havde en tekniker nået fem ud af de otte opgaver, han havde påtaget sig den dag, og Mathias Nielsen kunne mærke, at han var presset med at nå i mål.

“Så gik jeg lige hen og prikkede de kollegaer på skulderen, som kunne finde på at forstyrre ham og sagde: “Resten af dagen må I ikke forstyrre Rasmus”,” fortæller Glad Teknik-chefen, der også hjalp medarbejderen med at lave en prioriteret liste over hans opgaver.

For at sikre at medarbejderne trives, holder han og virksomhedskonsulent Thomas Ryge, som Glad Teknik
benytter fire timer om ugen, en-til-en-samtaler med samtlige medarbejdere minimum hver anden uge.

Og det store fokus på medarbejdernes trivsel er ikke bare velgørenhed. Mathias Nielsen investerer i sine
medarbejdere, fordi de kan noget, og fordi de brænder for deres job og for virksomheden. Glad Teknik er en eftertragtet arbejdsplads. Sidste år havde virksomheden lidt over 100 til samtale. Kun de dygtigste og mest motiverede bliver ansat. Og målet er, at de ansatte bliver hængende længe.

“Der er et kæmpemæssigt arbejde i at lære nogle op både til kundebetjening og som teknikere, og hvis de
allerede stopper efter et år, så har vi jo tabt penge på oplæringen,” understreger Mathias Nielsen.

Til gengæld for loyalitet og engagement, er virksomheden lydhør over for de ansatte, som altid kan komme til Mathias Nielsen.

“Jeg er vores daglige problemknuser herude på værkstedet,” siger han.

Det vigtigste, han har lært under coronakrisen, er hele tiden at være omstillingsparat.

“Man har absolut ingen anelse om, hvordan verden ser ud i morgen, så man skal passe på med at gøre sig for afhængig af enkelte ting og være klar til, at ændringer kan ske når som helst,” siger Mathias Nielsen.

FAKTA

Glad Teknik A/S
Stiftet i marts 2018 af Mathias Nielsen.

Er specialiseret i at reparere computere ved at udskifte eller reparere mindre dele f.eks. vha. loddekolber. Det betyder, at man ikke skal udskifte store dele af computeren. Det er særligt en fordel ved væskeskadede computere.

Glad Teknik tilbyder, at en tekniker går i gang inden for en time, og firmaet sikrer desuden, at data bevares og kan hjælpe med dataredning.

Holder til i Hvidovre og har 10 ansatte.

267 pct. er Glad Teknik vokset i 2020 ift. 2019.

Glad Tekniks råd til en travl og usikker tid

Sørg for at søge nye medarbejdere i god tid, så I ikke bliver underbemandede. Sørg for at have en klar forventningsafstemning i ansættelsen af nye medarbejdere.
Hav en god struktur og klare retningslinjer for, hvem der har hvilke arbejdsopgaver. Hav altid en klar og tydelig forventningsafstemning med alle kunder for at undgå at stå i en situation, hvor I ikke kan leve op til det, I har lovet en kunde. Giv hellere et længere tidsestimat og overrask kunden positiv, end det omvendte.
Vær åben over for kundens ønsker, og vær klar til at omstille dig efter disse. Glad Teknik har f.eks. oprettet muligheden for, at en tekniker kan kigge på computeren indenfor fem minutter og give svar hurtigst muligt efter ønske fra en kunde, ligesom teknikerne tilbyder at køre ud til kunderne.

De sidste tre råd
Automatiser de processer, der ikke skaber værdi for kunden, så I kan bruge mere tid på det, der skaber værdi, og som I er bedst til.

Vær i jævnlig dialog med dine medarbejdere. Vær lyttende, åben og løsningsorienteret, så de trives, og sørg for, at de udvikler sig hele tiden. Hvis man ikke er i udvikling, er man i afvikling.

Lær de enkelte medarbejderes styrker at kende, og stræb efter, at de kan bruge mest tid på det, de er bedst til. Det giver større arbejdsglæde og gør virksomheden mere effektiv.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias
1 kommentar
  • Nu har jeg læst artiklen to gange, og jeg må sige, at hvis jeg havde de tekniske kompetencer og fortsat var på arbejdsmarkedet, ville jeg gerne arbejde for GladTeknik.