Når tastaturet ikke virker

Når tastaturet ikke virker

Når tastaturet ikke virker 1920 1281 GladTeknik A/S

Hvis du har et tastatur, som ikke virker, bliver det svært at bruge computeren. Dog er problemer med tastaturet et hyppigt problem, som kan skyldes flere ting og dermed have flere løsninger. I dagens indlæg kigger vi på nogle af de tastatur-problemer, du kan have og hvad du kan gøre ved dem.

Mac-tastatur virker ikke ordentligt

Hvis du har en MacBook med et tastatur, som ikke virker ordentligt, f.eks. hvis knapperne ikke reagerer ordentligt, hvis det taster dobbelt på nogle knapper eller på anden vis har problemer, kan det være, du har en model med et problematisk butterfly-tastatur. Det er en form for tastatur, der blev introduceret i 2015 og først blev udfaset i slutningen af 2019 efter flere år, hvor mange Mac-brugere har rapporteret om problemer med tastaturet.

Kort fortalt findes der to løsninger på problemet:

  1. enten at udskifte hele tastaturet
  2. eller at rense tastaturet indvendigt

Hos GladTeknik kan vi hjælpe dig med begge dele.

Eksterne tastaturer der ikke virker

Hvis du bruger et eksternt tastatur, altså et tastatur, som forbindes til din computer enten med et kabel eller ved hjælp af en trådløs modtager, kan du også opleve, at det ikke virker. Måske reagerer det slet ikke, eller også er der problemer med enkelte knapper. Nogle gange er der tale om støv og skidt, der har sat sig fast, som muligvis kan fjernes med det rette udstyr.

Hvis tastaturet slet ikke reagerer, kan du prøve at sætte kablet eller den trådløse modtager i en anden USB-port og se, om det løser problemet. En anden ting, du kan tjekke, er, om du mangler at installere eller opdatere drivere. Det kan også være, at nogle komponenter i computeren ikke er monteret korrekt – det ses nogle gange ved computere, folk selv har samlet.

Hvis du har spildt væske i tastaturet

Et problem, der forekommer oftere, end man skulle tro, er, at der spildes væske i tastaturet. Det er alt lige fra vand, kaffe, sodavand, mælk, juice og vin. Udover at ødelægge komponenterne i selve tastaturet, uanset om det er en bærbar computer eller et eksternt tastatur, kan nogle typer væske få tasterne til at klistre, hvilket gør dem besværlige at bruge.

Hvis du har spildt væske i din computer eller dit tastatur, anbefaler vi, at du stopper med at bruge den, slukker computeren (hvis det er en bærbar) og indleverer enheden hos en ekspert – eksempelvis os. På den måde undgår du at lave yderligere skade. Jo hurtigere du sætter ind, jo større chance er der for at redde din computer eller dit tastatur.

Spørgsmål og svar

Hvorfor virker mit tastatur ikke?

Der kan være flere forskellige årsager til, at dit tastatur ikke virker. Det kan f.eks. skyldes, at tastaturet er væskeskadet, at der sidder snavs nede i tastaturet eller noget helt tredje. Vi kan kun komme med en konkret vurdering af, hvad dit tastatur fejler ved at udføre en fejlsøgning. For at kunne gøre dette skal du indlevere dit tastatur på et af vores værksteder eller indleveringssteder.

Hvordan repareres et defekt tastatur?

Hvordan et tastatur repareres afhænger først og fremmest af, om der er tale om et ’internt’ eller eksternt tastatur. Ved det ’interne’ tastatur løses problemet typisk ved enten at udskifte hele tastaturet eller ved at rense det indvendigt.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias
2 kommentarer
  • Mit eksterne tastatur virker ikke.
    Jeg kan kun skrive på skærmen.

    • Hej Inge

      Der kan være mange årsager til, at dit tastatur er holdt op med at virke. Har du mulighed for at komme forbi vores værksted i Hvidovre? Så kan vi tage et kig på det.