MacOS Monterey, hvad er nyt?

MacOS Monterey, hvad er nyt?

MacOS Monterey, hvad er nyt? 1920 955 GladTeknik A/S

Apple præsenterede i juni 2021 deres næste udgave af MacOS, som er styresystemet på Macs. Den nye version hedder MacOS Monterey og ventes at blive udgivet i efteråret 2021.

Hvad er nyt i MacOS Monterey? Det ser vi på i dagens blogindlæg.

MacOS Monterey – en masse nye funktioner

Hvor den nuværende version af MacOS, Big Sur, i høj grad var en visuel og grundlæggende teknisk opgradering, vil den næste version, MacOS Monterey, byde på en masse nye funktioner. Kort opsummeret er der bl.a. tale om en ny udgave af FaceTime, en re-designet og strømlinet Safaribrowser, forbedrede funktioner til effektivitet og meget mere.

MacOS Monterey

En stor opgradering til FaceTime

SharePlay

SharePlay er en ny funktion i FaceTime, der gør det muligt at streame film, serier og musik sammen over FaceTime samt at dele sin skærm. På den måde kan man dele disse oplevelser, selv hvis man ikke er tæt på hinanden. Det er en oplagt mulighed i disse tider, hvor mange – på grund af Corona – går ind og ud af isolation.

I praksis vil det man streamer sammen være synkroniseret, så man netop undgår, at yndlingsserien ses ude af takt på tværs af landet. Lydstyrken justeres automatisk, så det er muligt at tale sammen – præcis som hvis man sad i samme stue.

Skærmdeling

Udover fælles streaming af film, tv-serier og musik introduceres også en mulighed for skærmdeling under opkald via FaceTime. Dette kan eksempelvis benyttes på jobbet, helt som vi kender det fra andre applikationer.

Bedre lyd

En anden opgradering er lyden. I den nye udgave af FaceTime vil lyd og stemmer komme fra en mere naturlig retning, så den digitale oplevelse nærmer sig en samtale ansigt til ansigt. Herudover vil lyden fra din mikrofon kunne isoleres bedre, så baggrundsstøj minimeres – f.eks. fra trafik, en hund der gør i baggrunden eller noget helt tredje.

Windows og Android kan også bruge FaceTime

En ulempe ved FaceTime, sammenlignet med andre applikationer, har været, at det udelukkende kunne bruges på iOS og MacOS. Dette laver Apple om på. I den nye version af FaceTime kan du også invitere Windows- og Android-brugere til samtalen. I praksis sker det via et link, så de kan komme ind i samtalen.

Beskeder

En anden applikation, der får en opgradering, er Beskeder. Beskeder integreres med udvalgte apps såsom Fotos, Safari, Apple Podcasts og Apple-TV, så du i disse vil kunne se, hvis nogen har anbefalet dig noget – eksempelvis en tv-serie. Du vil også kunne svare dem direkte i disse apps.

En anden ny funktion er, at der i Beskeder fremover laves billedsamlinger, så de billeder, du har fået tilsendt gennem tiden, nemt kan findes igen.

Redesignet Safaribrowser

Safari er standardbrowseren i Macs. I MacOS Monterey er Safari redesignet. Det indebærer bl.a., at farven i Safari matcher farven på den hjemmeside, du kigger på, at fanelinjen fylder mindre, og at det hele er lidt mere flydende.

Faner kan grupperes, så du bedre kan få overblik, hvis du er en af dem, der har mange faner åbne. Du kan eksempelvis gruppere dem efter emne, arbejde, privat eller noget helt andet.

Fokusfunktion

En ny funktion i MacOS Monterey er fokusfunktionen. Den hjælper dig til at holde fokus f.eks. i dit arbejde, eller hvis du bare ønsker at være i fred uden forstyrrelser fra notifikationer og lignende. Du kan enten vælge en prædefineret indstilling eller lave din egen. Når du bruger fokusfunktionen aktiveres den på alle dine enheder.

Fokusfunktionen indebærer også en statusfunktion, lidt som vi kender det fra eksempelvis Skype. Den gør det muligt for dig at markere, at du er optaget, så andre kan se, at du ikke er tilgængelig lige nu. Dette vises eksempelvis i Beskeder.

Opgradering af noter

Hurtige noter

Noter er også en af de apps, der får en opgradering. Ofte, når vi har brug for at skrive noget ned, skal det gå hurtigt. I MacOS Monterey bliver det muligt at bruge den nye Hurtig-note-funktion, så du hurtigere og nemmere kan skrive dine tanker og idéer ned, uanset hvad du ellers er i gang med. I praksis vil det føles som at skrive noten i den app, du er i gang med at bruge, selvom det gemmes i Note-appen. Du vil også kunne indsætte alt i en note såsom links, udvalgt indhold i Safari, mærker og omtaler.

Ændringshistorik og organisering

En anden ny funktion i Noter er, at der i fremtiden vil være en ændringshistorik, så du kan se, hvem der har lavet ændringer i en delt note og hvornår, det er sket.

Du vil også kunne organisere noterne med tags, så du lettere kan finde dem eller bare for at systematisere dine noter bedre.

Universal Control – synkronisering mellem Mac og iPad

Hvis du bruger både Mac og iPad, vil du sandsynligvis glæde dig over denne opgradering. I fremtiden bliver Mac og iPad synkroniserede bedre. Det betyder bl.a., at du kan bruge din mus og dit tastatur på begge skærme samtidig og arbejde med de to enheder, som var de en enkelt. Alt lige fra at trække indhold fra Mac til iPad, kopiere og lignende bliver meget nemt fra nu af. Universal Control kræver ingen indstilling – det virker bare, så snart du placerer de to enheder tæt på hinanden.

Livetekst

I MacOS Monterey kan din computer læse og forstå tekst i billeder. Det vil sige, at du f.eks. kan markere og kopiere tekst, som blot er i et billede, klikke på en adresse som står som en tekst i billedet og meget mere. Det er en helt ny måde at interagere med billeder.

MacOS Monterey vil også forstå, hvad mange billeder viser og gøre det muligt at slå det op for at få mere information fundet på internettet. Det er i Apples præsentation vist med et billede af Golden Gate Bridge i San Fransisco, hvor MacOS Monterey forstår, at det er den bro, billedet viser og med et enkelt klik er det muligt at få mere information om broen.

Genveje i MacOS

Vi har i noget tid haft Genveje i iOS, og nu kommer de også i MacOS. Genveje gør det muligt at oprette genveje til det, du ofte har brug for at gøre. Det kunne eksempelvis være at åbne en lang række apps og hjemmesider, som du bruger, når du skal arbejde eller at automatisere gentagne processer.

Opgradering af kort

Apples kort-app får også en større opgradering i MacOS Monterey. Det sker med introduktion af 3D-kort, nye trafikfunktioner, integration af offentlig transport og en interaktiv globus.

Anonymitet

I MacOS Monterey er der øget fokus på anonymitet og databeskyttelse. Med optagelsesindikatoren får du fra nu af at vide hvilke programmer, der har adgang til din mikrofon og dit kamera.

Apple Mail skjuler i fremtiden din IP-adresse, så afsendere ikke kan se din øvrige aktivitet på internettet. Funktionen hindrer også afsendere i at se, om du har åbnet deres e-mail.

Energibesparende funktion

I MacOS Monterey bliver det lettere at få mere ud af din MacBooks batteri. Med den energibesparende funktion dirigeres strømmen derhen, hvor der er mest behov for den, hvilket øger batteritiden.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias