MacOS Monterey, hvad er nyt?

MacOS Monterey, hvad er nyt?

MacOS Monterey, hvad er nyt? 1920 955 GladTeknik A/S

Apple præsenterede i Juni deres næste udgave af MacOS, styresystemet på Mac computere. Den nye version hedder MacOS Monterey og forventes at blive udgivet i efteråret 2021. Men hvad er egentligt nyt i den nye version? Det ser vi på i dagens blogindlæg.

MacOS Monterey – en masse nye funktioner

Hvor den nuværende version af MacOS, Big Sur, i høj grad var en visuel og grundlæggende teknisk opgradering, vil den næste version, MacOS Monterey, byde på en masse nye funktioner. Opsummeret kort er der bl.a. tale om en ny udgave af FaceTime, en re-designet og strømlinet Safari-browser, forbedrede funktioner til effektivitet og meget mere.

MacOS Monterey

En stor opgradering til FaceTime

SharePlay
SharePlay bliver en ny funktionalitet i FaceTime, der gør det muligt at streame film, serier og musik sammen over FaceTime, samt at dele sin skærm. På denne måde kan man dele disse oplevelser sammen, selv hvis man ikke er tæt på hinanden – en oplagt funktionalitet i disse tider hvor mange går ind og ud af isolation.
I praksis vil det man streamer sammen være synkroniseret, så man netop undgår at yndlingsserien ses ude af takt på tværs af landet. Ligeledes justeres lydstyrken automatisk, så det er muligt at tale sammen – præcis som hvis man sad i samme stue.

Skærmdeling
Udover fællesstreaming af film, tv-serier og musik, introduceres også en mulighed for skærmdeling under FaceTime opkald. Dette kan eksempelvis benyttes i ens arbejde, ligesom vi kender det fra andre applikationer.

Bedre lyd
En anden opgradering er lyden. I den nye udgave af FaceTime, vil lyden og stemmer kommer fra en mere naturlig retning, så den digitale oplevelse nærmer sig en samtale ansigt til ansigt. Herudover vil lyden fra din mikrofon kunne isoleres bedre, så baggrundsstøj minimeres – f.eks. fra trafik, en hund der gør i baggrunden eller noget helt tredje.

Windows og Android kan også benytte FaceTime
En ulempe ved FaceTime sammenlignet med andre applikationer, har været at det udelukkende kunne bruges på iOS og MacOS. Dette laver Apple om på. I den nye version af FaceTime kan du også invitere Windows- og Android-brugere til samtalen. I praksis sker dette via et link de modtager til at tilgå samtalen.

Beskeder

En anden applikation der får en opgradering er Beskeder. Beskeder integreres med udvalgte andre apps såsom Fotos, Safari, Apple Podcasts og Apple-TV, så du i disse vil kunne se hvis nogen har anbefalet dig noget, eksempelvis en tv-serie. Du vil ligeledes kunne svare dem direkte i disse andre apps.

En anden ny funktion er at der i Beskeder fremover laves billedsamlinger, så de billeder du har fået tilsendt gennem tiden nemt kan findes frem igen.

Redesignet Safari-browser

Safari er standard-browseren på Macs. I MacOS Monterey er Safari redesignet. Det indebærer bl.a. at farven i Safari matcher farven på det website du kigger på, at fanelinjen fylder mindre og at det hele er lidt mere flydende.

Fane kan grupperes, så du bedre kan få overblik hvis du er en af dem der altid har rigtig mange faner åbne. Så kan du eksempelvis gruppere dem efter emne, arbejde, privat eller noget helt andet.

Fokusfunktion

En ny funktionalitet i MacOS Monterey er fokusfunktionen. Den hjælper dig til at holde fokus, f.eks. i dit arbejde eller hvis du blot ønsker at være i fred uden forstyrrelser fra notifikationer og lignende. Du kan enten vælge en prædefineret indstilling eller lave din egen. Når du benytter fokusfunktionen aktiveres den på alle dine devices.

Fokusfunktionen indebærer også en statusfunktion, lidt som vi kender det fra eksempelvis Skype. Den gør det muligt at markere dig som optaget, så andre kan se du ikke er tilgængelig lige nu. Dette vises eksempelvis i Beskeder.

Opgradering af noter

Hurtige noter
Noter er ligeledes en af de apps der får en opgradering. Ofte når vi har brug for at skrive noget ned, skal det gerne ske hurtigt. I MacOS Monterey bliver det muligt at bruge den nye Hurtig-note-funktion, så du hurtigere og nemmere kan skrive dine tanker og idéer ned, uanset hvad du ellers er i gang med at lave. I praksis vil det føles som at skrive noten i den app du er i gang med at bruge, selvom det gemmes i Note-appen. Du vil ligeledes kunne indsætte alt i en note såsom links, udvalgt Safari-indhold, mærker og omtaler.

Ændringshistorik og organisering
En anden ny funktion i Noter er, at der fremover vil være en ændringshistorik, så du kan se hvem der har lavet ændringer i noten (såfremt den er delt) og hvornår dette er gjort.

Du vil også kunne organisere noterne med tags, så du lettere kan finde dem frem eller blot for at systematisere dine noter bedre.

Universal Control – synkronisering mellem Mac og iPad

Såfremt du både benytter Mac og iPad vil du sandsynligvis glæde dig over denne opgradering. Fremover bliver Mac og iPad endnu bedre synkroniseret. Det betyder bl.a. at du kan bruge din mus og tastatur på begge skærme samtidigt og arbejde med de to enheder som én. Alt lige fra at trække indhold fra Mac til iPad, kopiere ting over og lignende bliver meget nemt fremover. Universal Control kræver ingen indstilling – det virker bare så snart du placerer de to enheder tæt på hinanden.

Livetekst

I MacOS Monterey kan din computer læse og forstå tekst i billeder. Det vil sige, at du f.eks. kan markere og kopiere tekst som blot er i et billede, klikke på en adresse som står som en tekst i billedet og meget mere. Det er en helt ny måde at intergere med billeder på.

MacOS Monterey vil også forstå hvad mange billeder viser og gøre det muligt at slå det op for mere information fundet på internettet. Det er i Apples præsentation vist med et billede af Golden Gate Bridge i San Fransisco, hvor MacOS Monterey forstår at det er dét som billedet viser og det med et enkelt klik er muligt at få vist mere information om netop denne bro.

Genveje i MacOS

Vi har i noget tid haft Genveje i iOS, og nu kommer de også i MacOS. Genveje gør det muligt at oprette genveje til de ting du ofte har brug for at gøre. Det kunne eksempelvis være at åbne en lang række apps og hjemmesider som du benytter når du skal arbejde, eller at automatisere gentagende processer.

Opgradering af kort

Apples kort app får også en større opgradering i MacOS Monterey, med introduktion af 3D-kort, nye trafikfunktioner, integration af offentlig transport og en interaktiv globus.

Anonymitet

I MacOS Monterey er der øget fokus på anonymitet og databeskyttelse. Med optagelsesindikatoren får du fremover at vide hvilke programmer der har adgang til din mikrofon og kamera.

Apple Mail skjuler fremover din IP-adresse, så afsendere ikke kan forbinde den til øvrig aktivitet på internettet. Funktionen forhindrer ligeledes afsendere i at se om du har åbnet deres mail.

Energibesparende funktion

I MacOS Monterey bliver det endnu lettere at få mere ud af din MacBooks batteri. Med energibesparende funktion dirigeres strømmen derhen hvor der er mest behov for det, hvilket øger batteritiden.