Forskellen på IMAP og POP3

Forskellen på IMAP og POP3

Forskellen på IMAP og POP3 640 358 GladTeknik A/S

Når man opsætter sin mail i sit mailprogram, hvad enten det er Outlook, Apple Mail, Thunderbird eller noget helt andet, bliver man undervejs tvunget til at vælge mellem IMAP og POP3. Men for mange helt almindelige e-mail brugere er dette teknisk volapyk. I dette blogindlæg giver vi en forklaring på hvad IMAP og POP3 er, hvad forskellen på de to er og hvad du bør vælge.

Overordnet set er IMAP og POP3 to forskellige protokoller (metoder) til at få adgang til e-mails. De har forskellige muligheder og funktionaliteter.

IMAP – synkronisering mellem dine enheder

IMAP er den ideelle mail-protokol til de der har behov for at tjekke mails fra flere forskellige enheder. Eksempelvis computere, telefoner, tablets osv. IMAP sørger nemlig for at holde disse synkroniserede og at dine mails vises på dem alle.

POP3 – download af mails til én enhed

POP3 downloader dine mails til en enkelt enhed, eksempelvis en computer eller din mobiltelefon. Dette betyder at din mailindbakke ikke synkroniseres med andre enheder. Det kan ligeledes medføre at en læst eller besvaret mail fra den ene enhed slet ikke dukker op på dine andre enheder. Eksempelvis hvis du har læst mailen på din computer, at den så ikke vises på din telefon.

Skal jeg vælge IMAP eller POP3?

Ud af de to er det som regel IMAP der er den bedste valgmulighed og den som vi anbefaler. Det skyldes at det er IMAP der fungerer bedst, når man tjekker mails fra flere forskellige enheder (computer, telefon, tablet, computer nr. 2 osv.). Selv hvis man ikke har behovet lige her og nu, er det rart at have muligheden senere hen. Den primære fordel ved POP3 er pladsbesparelse, eftersom ens mails ikke ligger lagret på alle ens enheder. Dog har man med IMAP også mulighed for at indstille hvor meget man ønsker at hente ned på sine enheder og dermed opnå pladsbesparelse. Nogle argumenterer også for at POP3 er mere sikkert, pga. at mails ikke ligger lagret på en central server eller fordelt på flere devices, men der findes bedre måder at beskytte sin mailindbakke på.
IMAP er altså den foretrukne e-mail protokol i langt de flestes tilfælde.

Har du brug for hjælp til mail?

I GladTeknik hjælper vi dagligt vores kunder med e-mail opsætning, fejlretning af mails, hjælp til outlook og mere til. Såfremt du oplever at dine mails ikke fungerer som du forventer, kan vi højst sandsynligt hjælpe dig.