Sådan sletter du forsvarligt data på harddisken

Sådan sletter du forsvarligt data på harddisken

Sådan sletter du forsvarligt data på harddisken 1920 1280 GladTeknik A/S

Her skal du være opmærksom

Hvis du har fået skiftet harddisken i din computer – eller bare har købt en ny computer – bør du overveje at slette alle data på den gamle harddisk. For hvis du sælger den gamle harddisk (evt. med tilhørende computer), ønsker du næppe, at dine data og filer gives videre til den nye ejer.

Hvis du smider harddisken ud, ved du ikke, om der kommer en og tager den i håbet om at kunne bruge eller sælge den. Derfor er det vigtigt at slette harddisken på den korrekte og forsvarlige måde, inden den overleveres. Men hvordan gør du?

Det er ikke nok at slette filer og tømme papirkurven

Nogle tror, det er tilstrækkeligt at slette filerne på computeren og herefter tømme papirkurven. Ude af øje, ude af sind. Men det er ikke nok, for selv slettede filer kan gendannes med det rette udstyr og de rette kompetencer. Selv hvis du har slettet data, kan de i mange tilfælde gendannes. Derfor skal du slette data på den korrekte måde.

Metoden afhænger af hvilken type harddisk, du har. Har du eksempelvis Hard Disk Drive (HDD), indeholder den en roterende disk. Denne disk skal overskrives med nye data flere gange, før data reelt er væk.

Hvis du har en computer med Windows, kan du overveje at bruge programmet “Eraser”. Det er et program, der sletter alle data på din disk netop ved at overskrive den, så data ikke kan gendannes. Programmet er gratis og anbefales flere steder.

Slette data på en Solid State Drive (SSD)

SSD er i modsætning til de mekaniske HDD mere genstridige. De fungerer anderledes og kan internt flytte rundt på data. Det betyder, at permanent sletning er mere kompliceret.

Metoden med at overskrive hele harddisken med nye data virker ikke i samme grad her, da du reelt ikke kan vide, om drevet har flyttet data rundt imens. Hvis du alligevel bruger denne metode, bør du gøre det flere gange, så sandsynligheden for at data er helt overskrevne stiger.

Den mest sikre metode til permanent at slette data på en SSD er ved at destruere den.

Hvis du vil destruere harddisken

Hvis du er kommet til den konklusion, at du vil destruere disken for at sikre, at den ikke kan gendannes, findes der flere forskellige metoder. Det er naturligvis vigtigt, at du efterfølgende skiller dig af med det elektroniske affald på den korrekte måde i henhold til lovgivningen.

En lavpraktisk og effektiv måde at destruere en harddisk på er at bruge en hammer.

  • Er der tale om en HDD (med roterende disk), skal du sørge for at ødelægge selve disken. Du skal muligvis bruge en skruetrækker for at åbne disken.
  • Hvis det er en SSD, du vil at destruere, bør du inde i selve disken finde de små chips, hvor data lagres, og sørge for at destruere dem. Slå eventuelt søm ned gennem dem alle, så du er sikker på, de går i stykker.

I samarbejde med Samvirke har vores specialist i at gendanne data Jens Tingleff lavet en kort video, der viser, hvordan du destruerer de to typer harddiske på forsvarlig vis.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias