Sådan sletter du data på din harddisk forsvarligt

Sådan sletter du data på din harddisk forsvarligt

Sådan sletter du data på din harddisk forsvarligt 1920 1280 GladTeknik A/S

Hvis du har fået udskiftet harddisken i din computer eller bare har købt en ny computer, bør du overveje at slette den gamle harddisk for data. For hvis du sælger den gamle harddisk (evt. med tilhørende computer), så vil du nødigt have at dine personlige data og filer gives videre til den nye ejer. Hvis du smider harddisken ud, ved du ikke om der kommer en og tager den i håbet om at kunne bruge eller sælge den. Derfor er det vigtigt at få slettet harddisken på den korrekte og forsvarlige måde inden den overleveres. Men hvordan gør man så det?

Det er ikke nok at slette filer og tømmepapirkurven

Nogle tror desværre at det er tilstrækkeligt blot at slette filerne på computeren og herefter tømme papirkurven. Ude af syn, ude af sind. Men det er faktisk ikke nok, for selv slettede filer kan datagendannes med det rette udstyr og kompetencer. Så selv hvis du har slettet det kan det i mange tilfælde gendannes. Det er derfor du skal slette data på din harddisk på den korrekte måde.

Hvilken type harddisk du har er også relevant. Har du eksempelvis en HDD harddisk, indeholder den en roterende disk. Denne disk skal overskrives med ny data flere gange før data reelt er væk.

Hvis du har en computer med Windows, kan du overveje at bruge programmer Eraser. Det er en applikation der sletter al data på din harddisk, netop ved at overskrive hele harddisken så det ikke kan gendannes. Programmet er gratis og anbefales flere steder.

Slette data på en SSD harddisk

SSD harddiske er i modsætning til de mekaniske HDD harddiske lidt mere genstridige. De fungerer nemlig anerledes og kan internt flytte rundt på data. Det betyder at permanent sletning er lidt mere kompliceret. Metoden med at overskrive hele harddisken med ny data virker ikke i samme grad her, da man reelt set ikke kan vide om drevet har flyttet data rundt imens. Hvis man går med denne metode alligevel, bør man gøre det flere gange, så sandsynligheden for at data er helt overskrevet stiger.

Den mest sikre metode til at permanent slette data på en SSD harddisk er ved at destruere harddisken.

Hvis du vil destruere harddisken

Hvis du er kommet til den konklusion at du vil destruere harddisken for at sikre at den ikke kan gendannes, så findes der flere forskellige metoder til det. Det er naturligvis vigtigt at du efterfølgende skiller dig af med det elektroniske affald på den korrekte måde i henhold til lovgivningen.

En lavpraktisk og effekt måde til at destruere en harddisk på er, at bruge en hammer. Er der tale om en HDD harddisk (med roterende disk), skal du især sørge for at ødelægge selve disken. Du skal muligvis benytte en skruetrækker for at åbne harddisken. Såfremt det er en SSD harddisk du ønsker at destruere bør du inde i selve harddisken finde de små chips hvori data lagres og sørge for at destruere dem. Slå eventuelt søm ned igennem dem alle, så du er sikker på at de går i stykker.

I samarbejde med Samvirke har vores Data Recovery Specialist Jens Tingleff lavet en kort video der viser hvordan du destruerer de to typer harddiske forsvarligt.