Hvorfor larmer min computer?

Hvorfor larmer min computer?

Hvorfor larmer min computer? 1920 1283 GladTeknik A/S

En af de gener, der kan opstå ved en computer, er larm. Nogle vil opleve, at computeren både larmer og er varm. De fleste computere vil have driftslyde, men hvis det bliver til støj, kan der være tale om et eller flere problemer, der bør løses for at udbedre genen samt for at undgå yderligere problemer.

I dette indlæg giver vi en række råd om, hvordan du undgår larm fra din computer.

Det kan skyldes højt strømforbrug

En computer bruger ekstra meget strøm, hvis den har særligt ressourcekrævende processer kørende. Det kan eksempelvis være spil, særligt tunge programmer, mange åbne tabs i browseren eller et sammensurium af det hele.

Højt strømforbrug medfører mere varme i computeren, hvilket resulterer i, at blæseren skal køre på et højere niveau. Jo mere tryk der er på blæseren, jo mere støj vil den generere. Du kan derfor med fordel undersøge, om der er programmer eller processer, der bør lukkes for at mindske varmeudledningen og dermed kølerens støj.

  • På en Mac kan du åbne Activity Monitor i applikationslisten for at se, hvilke processer der bruger mest computerkraft.
  • På PC/Windows kan du tjekke joblisten (Ctrl + Shift + Esc) for det samme.

Undgå at placere computeren steder, hvor luften er varmere, eller hvor blæseren har svært ved at komme af med varm luft. Det kan eksempelvis være en vindueskarm, hvor der er høj sol, eller på en dyne eller et tæppe.

Hold din computer ren indvendigt

En computer er notorisk god til at samle støv og hår i hardwaren. Det er i det daglige ikke et problem, men med tiden vil der være så meget snavs og skidt, at køleren skal arbejde hurtigere for at komme af med varmen, hvilket giver ekstra støj.

Vi anbefaler, at du cirka en gang om året får renset din computer indvendigt af en specialiseret computerreparatør. Du må aldrig støvsuge en computer, da det kan kortslutte den. På vores værksted har vi specialiseret udstyr til at rense computeren, som vi bruger, når vi har åbnet den.

Opgrader computerens blæser

Mange computere kommer med en blæser af ringe kvalitet; det gælder især de billigste. Det kan også vise sig, at den er slidt op. I begge tilfælde kan det være hensigtsmæssigt at udskifte den. Det er en simpel og billig reparation, der har en stor effekt.

Overvej ekstern køling

Hvis din computer har svært ved at køle ordentligt og en indvendig rens ikke er tilstrækkeligt, kan du overveje ekstern køling. Ekstern køling er eksempelvis et underlag med en eller flere blæsere, som fører kølig luft ind under computeren. På den måde opnås en effektiv køling. Nogle bruger denne løsning til de mest krævende opgaver såsom gaming, videoredigering eller lignende.

Skal din harddisk skiftes?

Hvis din computer indeholder en gammel harddisk af typen HDD (Hard Disk Drive), bør du overveje at skifte til en nyere og mere moderne SSD (Solid State Disk). En SSD er bygget på en anden måde og støjer ikke.

Du vil også opleve, at din computer bliver hurtigere, da en SSD arbejder langt hurtigere. Vi kan hjælpe dig med skiftet fra HDD til SSD samt med at klone dine filer og programmer over på den nye disk.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias