Hvorfor larmer min computer?

Hvorfor larmer min computer?

Hvorfor larmer min computer? 1920 1283 GladTeknik A/S

En af de gener der kan opstå ved en computer er larm. Nogle vil opleve at computeren larmer og er varm. De fleste computere vil have driftslyde, men såfremt det bliver til støj i markant grad kan der være tale om et eller flere problemer der bør løses for at udbedre genen samt at undgå yderligere problemer i computeren. I dette indlæg giver vi en række råd til hvordan du undgår larm fra din computer.

Det kan skyldes højt strømforbrug

En computer bruger ekstra meget strøm hvis den har særlige ressourcekrævende processer kørende. Det kan eksempelvis være spil, særligt tunge programmer, mange åbne tabs i browseren eller et sammensurium af det hele. Højt strømforbrug medfører mere varme inde i computeren, hvilket resulterer i at blæseren inde i computeren skal køre på et højere niveau. Jo mere tryk der er på blæseren, jo mere støj vil denne generere. Du kan derfor med fordel undersøge om der er programmer eller processer der bør lukkes for at mindske varmeudledningen og dermed kølerens støj. På Mac kan du åbne Activity Monitor i applikationslisten for at se, hvilke processer der bruger mest computerkraft. På PC/Windows kan du tjekke joblisten (Ctrl + Shift + Esc) for det samme.
Undgå desuden at placere computeren uhensigtsmæssige steder, hvor luften er varmere eller hvor blæseren har svært ved at komme af med varm luft. Uhensigtsmæssige steder kan eksempelvis være en vindueskarm hvis der er høj sol, eller på en dyne eller et tæppe.

Hold din computer ren indvendigt

En computer er notorisk god til at samle støv og hår inde i hardwaren. Det er i det daglige ikke et problem, men over tid vil der være så meget at køleren skal arbejde hurtigere for at komme af med varmen, hvilket igen giver ekstra støj. Derfor anbefaler vi at du cirka én gang om året får renset din computer indvendigt af en specialiseret computer-reparatør. Du må aldrig støvsuge en computer, da det kan kortslutte den. På vores værksted har vi specialiseret udstyr til rensning af computere, som vi benytter efter vi har åbnet computeren.

Opgrader din computers blæser

Mange computere kommer desværre med en blæser af ringe kvalitet, især de billigste på markedet. Det kan også vise sig at den blot er slidt op. I begge tilfælde kan det være hensigtsmæssigt at udskifte den – en simpel og billig reparation der har en stor effekt.

Overvej ekstern køling

Hvis din computer har svært ved at køle sig selv ordentligt og en indvendig rens ikke er tilstrækkeligt, kan du overveje ekstern køling. Ekstern køling er eksempelvis et underlag med en eller flere blæsere som cirkulerer kølig luft under din computer. På den måde opnås en effektiv køling af din computer. Nogle vælger at blot bruge denne løsning til de mest krævende opgaver såsom gaming, video-redigering eller lignende.

Måske din harddisk skal skiftes

Hvis din computer indeholder en gammel HDD-harddisk, bør du af flere årsager overveje at skifte til en nyere og mere moderne SSD-harddisk. En SSD-harddisk er nemlig bygges på en anden måde og støjer ikke, da de er helt lydløse. Herudover vil du opleve at din computer bliver hurtigere, da en SSD-harddisk arbejder langt hurtigere. Vi kan hjælpe dig med skiftet fra HDD til SSD, samt at klone dine filer og programmer over på den nye.