Er Windows 7 stadig sikkert at bruge?

Er Windows 7 stadig sikkert at bruge?

Er Windows 7 stadig sikkert at bruge? 1024 640 GladTeknik A/S

De fleste Windows-baserede computere i verden kører med Windows 10, som i mange år har været den aktuelle version. Henover efteråret 2021 udrulles Windows 11, som vi tidligere har skrevet om. Men der er stadig en del, der fortsat bruger Windows 7, som var den aktuelle version, før Windows 10 tog over.

Et vigtigt spørgsmål er, om det stadig er sikkert at bruge Windows 7. Det ser vi på i dagens blogindlæg.

Bør du opgradere fra Windows 7 til Windows 10?

Det korte svar er ja. Du bør som udgangspunkt opgradere fra Windows 7 til Windows 10. Det er der mange årsager til. Windows 7 blev lanceret i 2009 og var det primære og aktuelle styresystem fra Microsoft. I 2015 blev Windows 10 lanceret og indebar en lang række ændringer, rettelser og forbedringer. Det er som udgangspunkt godt at følge med udviklingen (i dette tilfælde at opgradere til den aktuelle Windows-version), og når det kommer til at gå fra Windows 7 til Windows 10 er det ingen undtagelse.

Hele spørgsmålet, om hvorvidt Windows 7 fortsat er sikkert at bruge, kommer af, at når Microsoft lancerer et nyt primært styresystem, stopper de efter en årrække med at lave opdateringer til det gamle. Det er ikke kun funktionelle opdateringer og rettelser, vi taler om, men i høj grad også sikkerhedsmæssige opdateringer. Og lige netop de sikkerhedsmæssige opdateringer er essentielle, for at du trygt og sikkert kan bruge din computer.

Microsoft stoppede med at supportere Windows 7 i januar 2020, medmindre du betaler for det. Det betyder helt konkret, at alle opdateringer, rettelser og udbedringer relateret til sikkerhed og andet ikke længere laves til Windows 7, men kun Windows 10 (og naturligvis Windows 11 når den udrulles). Så hvis din PC har Windows 7 installeret, er den mere sårbar overfor infektioner med virus og malware, end hvis den kørte med Windows 10.

I Danmark er vi dog gode til at følge med den aktuelle Windows-version. Ifølge StatCounter er det kun 2,3%, der bruger Windows 7 i Danmark.

Sådan opgraderer du til Windows 10

Hvis din computer har Windows 7, Windows 8 eller Windows 8.1 som operativsystem, vil du ifølge Microsofts hjemmeside kunne opgradere gratis til Windows 10. Det er et tilbud, de kører i perioder, så tjek deres hjemmeside for den aktuelle status på muligheden. Alternativt skal Windows 10 købes for et par hundrede kroner.

Det er en forudsætning for at opgradere gratis til Windows 10, at du har en gyldig produktnøgle til en af de nævnte Windows-versioner. Ofte er denne vist på et klistermærke under computeren. Hvis ikke du kan finde din produktnøgle, findes der værktøjer, man kan finde den frem med. Kontakt os hvis du ikke kan finde din produktnøgle; så hjælper vi dig med det.

For at begynde selve opgraderingen, skal du downloade Microsofts Medieoprettelsesværktøj.

Husk at tage backup!

Det er meget vigtigt, at du husker at tage backup af hele din computer, før du går i gang. En opgradering af styresystemet plejer at ske uden problemer, men vi anbefaler altid at have en fuld backup at falde tilbage på, hvis uheldet er ude.

Hvis du har brug for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte os – så håndterer vi det hele for dig.

Skal vi lave opgraderingen for dig?

Hvis du ikke selv har lyst til at opgradere fra Windows 7 til Windows 10, kan vi gøre det for dig. Vores dygtige hold af teknikere er klar til at hjælpe dig og sikrer, at du kommer godt i mål med opgraderingen. Du skal bare oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din computer, så klarer vi resten.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias
1 kommentar
  • Avatar af TOM KRISTOFFERSEN
    TOM KRISTOFFERSEN 26. juni 2024 at 9:27

    Jeg håber Microsoft går med til, at Windows 10 kan få 3 års sikkerhedsopdateringer mere. Fra oktober 2025 til oktober 2028
    Så er spørgsmålet bare, hvor meget det koster for tre år, hvis det blive aktuel.