Derfor er kabelstyring vigtigt for din stationære computer

Derfor er kabelstyring vigtigt for din stationære computer

Derfor er kabelstyring vigtigt for din stationære computer 1920 1080 GladTeknik A/S

Hvis du nogensinde selv har samlet en stationær computer eller blot har haft åbnet en, så ved du sikkert at den indeholder en lang række komponenter og ikke mindst kabler. Et nogle gange overset element er god kabelstyring. Men det er faktisk også vigtigt at have fokus på, da det ikke er helt ligemeget hvordan du placerer computerens hardware og hvordan du forbinder dem med kablerne. I dagens blogindlæg forklarer vi hvorfor det er vigtigt og hvordan du bærer dig ad.

God kabelstyring af PC er vigtigt

Når man investerer i en stationær PC er det oftest noget man gerne vil have skal fungere så godt som muligt og holde så lang tid som muligt. Det absolut vigtigste element for dette er naturligvis den hardware som er i computeren, hvoraf de naturligvis skal kunne klare det som computeren skal bruges til. Det gælder uanset om den er bygget til gaming, specialiseret arbejde, skal fungere som en almindelig familiecomputer eller andet. Men en anden ting der er vigtig for disse ting er også kabelstyringen, hvilket tit er noget folk overser hvis de samler deres egen stationær computer. Nu om dage går de fleste producenter også op i god kabelstyring, hvilket er godt, men hvis man har en stationær computer der ikke fungerer optimalt kan det være værd at undersøge om den er samlet hensigtsmæssigt. Udover ydeevne og levetid, giver god kabelstyring naturligvis også et mere rent look, hvilket især ses hvis man har et kabinet med glas.

God kabelstyring kan forbedre kølingen

Som du måske ved bliver computere varme når de er tændte. Temperaturen svinger og er logisk nok højest når computeren kører i et højt gear, f.eks. under gaming eller andre krævende opgaver. Computere må dog ikke blive for varme, da det både kan skade komponenterne (ved ekstreme grader) og ofte betyder at computeren selv vælger at nedjustere ydeevnen. Så med andre ord; effektiv køling sikrer en effektiv computer. Kølingen afhænger af flere elementer; alt lige fra kabinettets størrelse og placering, til rummets egen temperatur og luftgennemstrømning, men også komponenternes type, størrelse og placering. Nogle grafikkort er f.eks. meget store, især de dyrere af slagens og kan producere rigtig meget varme, så det er vigtigt at computeren kan komme af med denne varme på mest mulig effektiv vis. Ofte indeholder en stationær computer flere blæsere der er placeret for enten at suge kølig luft ind i kabinettet eller skubbe den varme luft ud af det. Men hvis computeren har kabler der fylder unødigt meget i kabinettet kan dette hindre noget af luftgennemstrømningen og dermed gøre kølingen mindre effektiv. Det kan eksempelvis være at kablerne der fulgte med strømforsyningen er splitter-kabler der i enden deler sig i to. Hvis ikke begge stik i enden bruges, vil det ene blot hænge løst i kabinettet og optage noget plads, samt potentielt hindre noget af luftgennemstrømningen. Derfor kan det være værd at benytte kabler der passer til lige netop ens komponenter, så dette undgås.

Jo kortere kabler, jo bedre

Når det kommer til kabler, er vi vant til at man kan bestille den længde man nu har brug for, hvilket er praktisk. Men i mange tilfælde gælder det, at jo længere et kabel er, des mindre effektivt er det. Det skyldes at data der sendes frem og tilbage i kablet derved skal rejse længere og også potentielt kan udsættes for mere interferens end ved et kortere kabel. Det er selvfølgelig ikke alle kabler der har dette problem, og hvis man bruger kabler af høj kvalitet er det muligvis ikke et problem, men som udgangspunkt bør kablerne være så korte som muligt – eller sagt på en anden måde; ikke være unødigt lange. Der er ingen grund til at have et 1,5 meter langt kabel til at fylde inde i et kompakt computerkabinet, hvis et kortere kabel kan klare samme opgave. Det samme gælder selve placeringen af komponenterne. Bundkortet og strømforsyningen har som regel kun én placeringsmulighed, men komponenter som grafikkort og harddiske kan i mange bundkort og kabinetter placeres flere steder, og der er det oplagt at vælge det mest effektive setup – både med henblik på at kunne nøjes med så korte kabler som muligt og ikke mindst at sikre den bedst mulige køling.

Brug de rette kabler

Et meget vigtigt element, som for mange kan være lidt kompliceret at gennemskue, er hvilke kabler der er de rette at bruge. Det handler ikke kun om længden, men i høj grad også kvaliteten og typen. Nogle komponenter kan få strøm på flere måder, f.eks. via SATA, Molex og PCIe, og hvilken skal man så vælge? Selv hvis der er flere muligheder og man tilfældigvis har et af de mulige kabler liggende i skuffen, så er det ikke sikkert det er det rette at benytte. De forskellige typer kabler har nemlig forskellige grænser for hvor meget strøm de kan holde til at transportere, så hvis du forbinder en komponent der trækker 100 watt til et kabel der maksimalt kan trække 54 watt, så risikerer du at kablet smelter. Et andet eksempel er netværkskabler, der ligeledes er har forskellige grænser for hvor meget båndbredde de kan trække. Så har du fibernet men oplever ikke fibernet-hastigheder, kan det være du bruger et kabel der ikke kan trække nok båndbredde eller som ikke er tilstrækkeligt isoleret.
Udover at benytte de rette typer kabler, er det også vigtigt at du benytter kabler af tilstrækkelig høj kvalitet. Det er let at købe billige kabler på nettet, men ofte får man hvad man betaler for, og det kan sjældent betale sig at risikere sin computer eller sit hjem, for at spare et par kroner på et kabel. Så gå efter kvalitet og brug de kabler der passer til behovet.

God kabelstyring giver dig bedre overblik

Mange med stationære computere vælger på et tidspunkt at foretage en eller flere opgraderinger. Det kan f.eks. være en kraftigere strømforsyning, et bedre grafikkort, en ny eller ekstra harddisk eller noget helt andet. I sådan en situation er det klart at foretrække, at have i forvejen have en god kabelstyring. For god kabelstyring i en computer giver dig et langt bedre overblik over hvordan de enkelte komponenter er forbundet, og kan derved lettere foretage de ønskede opgraderinger.

Gælder ikke kun computere
Et godt overblik fra optimeret kabelstyring gælder ikke kun stationære computere, men også eksempelvis netværksopsætninger, som her ved denne kunde der havde et uorganiseret netværksskab og netværksswitch. Med vores hjælp kom der styr på kabelstyringen, hvilket både sikrer driften og giver et langt bedre overblik end førhen.

God kabelstyring

Sådan får du bedre kabelstyring i din PC

Når du har sat dig for at få styr på kablerne i din stationære PC, bør du først og fremmest sikre dig at du har det rette udstyr og arbejdsmiljø. Med arbejdsmiljø tænker vi på, at du skal sørge for at arbejde i et antistatisk miljø, så du undgår at kortslutte din computer. Her hos GladTeknik er vores værksted og arbejdsstationer indrettet som et antistatisk miljø af samme årsag, men derhjemme eller på et almindeligt kontor kan det naturligvis være svært at vurdere hvis ikke man er computertekniker. Udstyrsmæssigt kræver en sådan opgave ikke så meget. I nogle tilfælde skal der bruges en skruetrækker, men ellers er det mest plastikstrip i forskellige størrelser du skal have. Disse plastikstrip benyttes til at samle kablerne og binde dem op til hullerne i kabinettet, netop for at sikre denne optimerede kabelstyring og undgå at de hænger løst inde i computeren. At binde kablerne op i grupperinger på denne måde, er dog sidste skridt i opgaven, da du først skal have styr på de øvrige ting, herunder at sikre at du kun benytter de nødvendige kabler i passende længder og ikke mindst at du har placeret komponenterne mest hensigtsmæssigt.

Lad os stå for det

Hos GladTeknik kan vi hjælpe dig med at optimere kabelstyringen i din stationære computer. Vores dygtige tekniker tager gerne et kig på din computer og ser hvad der kan gøres og eventuelt om der kan optimeres andet. Du kan blot oprette en sag på vores hjemmeside og efterfølgende indlevere den – så kigger vi på den og giver dig et tilbud.