8 tips til at gøre din PC hurtigere

8 tips til at gøre din PC hurtigere

8 tips til at gøre din PC hurtigere 1920 1280 GladTeknik A/S

En PC er et fantastisk værktøj til både arbejde og fritid. Med årene bliver alle computere langsommere og langsommere. Til sidst så langsomme at mange vælger at købe en ny. Men det er ikke altid nødvendigt.

Ofte kan du gøre en række ting for at optimere den, hvilket som regel er langt billigere end at købe en helt ny computer. Det ser vi på i dag.

1. Kør et renseprogram

En PC med Windows indeholder uanede mængder data og filer. Mange af disse er skjulte filer og data, som ligger i baggrunden. Over tid kan dette hobe sig op og sløve din computer unødigt. Heldigvis er det relativt simpelt at rydde op i. Der findes flere værktøjer, du kan bruge til at rense din computer for disse filer. Et af dem er CCleaner, der kan downloades gratis.

2. Fjern filer fra skrivebordet

Mange gemme en masse filer på skrivebordet, fordi de er nemme at finde der. Det er ikke hensigtsmæssigt, da det gør din PC langsommere. Det skyldes, at computeren skal holde øje med ting, som ligger på skrivebordet, også selv om du ikke bruger dem aktivt, hvorimod hvis de er gemt i en mappe (f.eks. Dokumenter), så skal den først kigge efter dem, når mappen åbnes. En oprydning på skrivebordet kan hjælpe.

3. Afinstaller ubrugte programmer (“bloatware”)

Windows er et godt styresystem, men det er også kendt for masser af såkaldt “bloatware”. Det er programmer, som er installeret på din PC allerede ved købet, men som du ikke nødvendigvis skal bruge. Ofte er der tale om programmer, som virksomheder har købt sig til at få installeret. Det kan både være spil, programmer til at håndtere dokumenter og alt mulig andet. Gennemgå din liste over programmer og afinstaller de programmer, du ved, du ikke skal bruge.

4. Få lavet en indvendig rensning

Alle computere samler en masse støv og skidt med tiden. Det sker på grund af kølingen, som blæser luft ind i computeren for at køle den, men som i processen også suger andre ting ind i sig. Støv, skidt, dyrehår m.m. Ikke alt kommer ud igen og efter nogle år er der så meget, at computeren skal arbejde hårdere og hårdere, for at kølefunktionen virker, hvilket bevirker en langsommere computer.

En indvendig rensning af din PC er derfor godt at få lavet en gang hver eller hvert andet år. Du må aldrig bruge en støvsuger på din computer, da det kan kortslutte den på grund af statisk elsktricitet. I stedet bør du indlevere den på et værksted med det rette udstyr. Det har vi hos GladTeknik.

5. Skift batteriet

Hvis du har en bærbar PC, og den er blevet langsom, er batteriet nok en af årsagerne. Batterier holder ikke evigt og bliver med tiden dårligere til at holde strømmen og fungere optimalt. Hvis du får skiftet batteriet, kan det give din bærbare PC helt nyt liv og gøre den mærkbart hurtigere. Næsten som da den var ny.

6. Udskift et Hard Disk Drive (HDD) med et Solid State Drive (SSD)

Har du en ældre computer, har den muligvis en HDD. HDD er en mekanisk harddisk med en disk, der fysisk drejer rundt og har et læsehoved.

Nu om dage bruges såkaldte SSD-diske, som er digitale, mindre udsatte og fungerer langt hurtigere. Et sådant skifte kan bevirke en enorm forskel. Vi anbefaler, at du får en tekniker til at skifte disken, så du får flyttet alle dine filer over på den nye harddisk og og så du ved, at alt bliver gjort ordentligt. I GladTeknik kan vi også vejlede dig om, hvilken SSD vi anbefaler.

7. At defragmentere

Hvis du har en HDD og ikke vil skifte den ud, kan du overveje at defragmentere den. Det må man ikke kan gøre på SSD-harddiske, men på en HDD harddisk kan det gøre en forskel. Kort fortalt er en defragmentering en slags oprydning på harddisken, som samler data, så din PC ikke skal bruge så mange kræfter på at lede efter dem rundt omkring på disken.

8. Overvej at skifte ydeevne i Windows

I Windows kan du øge hastigheden ved at skifte batteristyringen fra “Optimal” til “Høj ydeevne”. Bemærk at det slider mere på batteriet, så vi anbefaler, at du starter med de øvrige forslag og ser, om det giver dig en tilfredsstillende optimering af din PC.

Brug for hjælp til en hurtigere PC?

Det kan ofte betale sig at få en specialist til at stå for optimeringen. Vi hjælper hver dag kunder med PC-reparation herunder at optimere deres computere, så de får mere ud af dem. Vi kan i vores fejlsøgning hurtigt identificere, hvor der bør sættes ind, og om der er noget at hente.

Du skal bare oprette din sag her på vores hjemmeside og derefter indlevere din computer, så tager vi et kig på den.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias