8 tips til at gøre din PC hurtigere

8 tips til at gøre din PC hurtigere

8 tips til at gøre din PC hurtigere 1920 1280 GladTeknik A/S

Ens PC er et fantastisk værktøj til både arbejde og fritid. Med årene bliver alle computere dog langsommere og langsommere. Til sidst så meget, at det er oplagt at mange vælger at købe nyt. Men det er faktisk ikke altid nødvendigt. Ofte kan du gøre en række ting for at optimere den, hvilket som regel er langt billigere end at købe en helt ny computer. Det ser vi på i dag.

1. Kør et renseprogram på din PC

En PC med Windows styresystem indeholder uanede mængder data og filer. Mange af disse er skjulte filer og data som ligger i baggrunden. Over tid kan dette hobe sig op og sløve din computer unødigt. Heldigvis er det relativt simpelt at rydde op i. Der findes flere værktøjer du kan bruge til at rense din computer fra disse filer. Et af dem er CCleaner der kan downloades gratis og næsten fungerer med et enkelt klik.

2. Fjern filer fra skrivebordet

Mange vælger at gemme rigtig mange filer på skrivebordet, fordi de er nemme at finde dér. Det er dog ikke særligt hensigtsmæssigt, da det gør din PC langsommere. Det skyldes at de ting som ligger på skrivebordet, skal computeren loade og vise, hvorimod hvis det er gemt i en mappe (f.eks. Dokumenter), så sker dette først når mappen åbnes. Så en god oprydning på skrivebordet kan også hjælpe.

3. Afinstaller ubrugte programmer

Windows er et rigtig godt styresystem, men er også kendt for masser af såkaldt bloatware. Det er programmer som er installeret på ens PC allerede ved købet, men som ikke nødvendigvis skal bruges. Ofte er der tale om programmer som virksomheder har købt sig til skal være installeret. Det kan både være spil, dokument-programmer og alt muligt andet. Så gennemgå din programliste og afinstaller de programmer du ved du ikke skal bruge.

4. Få foretaget en indvendig rensning

Alle computere samler en masse støv og skidt over tid. Det sker pga. kølingen som blæser luft ind i computeren for at køle den, som i processen også suger andre ting i sig. Støv, skidt, dyrehår m.m. Ikke alt kommer ud igen og efter nogle år er der så meget at computeren skal arbejde hårdere og hårdere for at kølefunktionen virker, hvilket betyder mindre computerkraft til andre ting (dermed en langsommere computer). En indvendig rensning af din PC er derfor godt at få foretaget en gang hvert år eller som minimum hvert andet år. Dog må du aldrig bruge en støvsuger på din computer, da det kan ødelægge den. I stedet bør du indlevere den på et computerværksted med det rette udstyr, ligesom vi har i GladTeknik.

5. Skift batteriet

Hvis du har en bærbar PC og den er blevet langsom efter nogle år, er batteriet nok en af årsagerne. Batterier holder ikke for evigt og bliver med tiden dårligere til at holde strømmen og fungere optimalt. Et batteriskifte kan give din bærbare PC helt nyt liv og gøre den mærkbart hurtigere.

6. Udskift HDD med SSD

Har du en ændre computer har den muligvis en HDD harddisk. HDD er en mekanisk harddisk med en disk der fysisk drejer rundt og har et læserhoved. Nu om dage bruger med såkaldte SSD harddiske, som er digitale, mindre udsatte og fungerer langt hurtigere. Et sådan skifte kan gøre en enorm forskel. Vi anbefaler at du får en computer-tekniker til at foretaget skiftet, så du får flyttet dine filer over på den nye harddisk og ved at alting bliver gjort ordentligt. I GladTeknik kan vi ligeledes vejlede dig til hvilke SSD harddisk vi anbefaler.

7. Defragmentering

Hvis du har en HDD harddisk og ikke ønsker at skifte den ud, bør du overveje at køre en defragmentering. Det er ikke noget man kan gøre på SSD harddiske, men på en HDD harddisk kan det gøre en forskel. Kort fortalt er en defragmentering en slags oprydning på harddisken, som samler data så din PC ikke skal bruge ligeså mange kræfter og tid på at lede efter dem.

8. Overvej at skifte ydeevne i Windows

I Windows kan du øge hastigheden ved at skifte batteristyringen fra ‘Optimal’ til ‘Høj ydeevne’. Bemærk dog at dette slider mere på batteriet, så vi anbefaler at du starter med de øvrige forslag først og ser om det giver dig en tilfredsstillende optimering af din PC.

Brug for hjælp til en hurtigere PC?

Det er ofte givet godt ud at få en specialist til at stå for optimeringen. Vi hjælper hver dag kunder med PC reparation, herunder at optimere deres computere, så de får mere ud af dem. Vi kan i vores fejlsøgning hurtigt identificere hvor der bør sættes ind og om der er noget at hente. Husk at vi tilbyder en grundlæggende fejlsøgning ved indlevering på vores værksted i Hvidovre.