Kan data på computer reddes når de er slettet?

Kan data på computer reddes når de er slettet?

Kan data på computer reddes når de er slettet? 800 531 GladTeknik A/S

Du har garanteret prøvet det før. Du arbejder på din computer og pludseligt opdager du at et vigtigt dokument, nogle mediefiler såsom billeder, musik og video eller at dine e-mails er væk. Det er en situation der giver de fleste koldsved på panden, for hvad i alverden gør man? Og kan data og filer overhovedet reddes når de er blevet slettet eller mistet? Ofte kan de, ja. Vi kommer med nogle bud på hvad du kan gøre for at redde dine data i en sådan situation.

Overvej at søge professionel hjælp

Normalt vil vi i et blogindlæg som dette skrive de ting du selv kan gøre først, og nævne professionel hjælp som et godt alternativ efterfølgende. Men lige når det kommer til redning af data på en computer synes vi det bør komme i omvendt rækkefølge. Det skyldes nemlig at afhængig af din eksakte situation har du muligvis kun ét forsøg på at redde data, og dette ene forsøg skal gøres korrekt. Derfor vil vi altid anbefale dig at du overvejer at søge hjælp hos en professionel data recovery specialist, især hvis der er tale om data og dokumenter som du ikke kan undvære.

Tjek papirkurven

Hvis du er kommet til at slette en fil ved en fejl bør du som det første se om den stadig ligger i papirkurven. Både på Mac og PC er der en papirkurv, hvori slettede filer ligger indtil denne papirkurv så tømmes. Det giver en mulighed for at gendanne filer, såfremt det var en fejl. For at gøre dette skal du åbne papirkurven, og hvis filen er der, så højreklikke på den og vælge at den skal gendannes. Når det gøres returneres den til der hvor den blev slettet.

Ved lagring af filer i skyen
Gemmer du dine filer og dokumenter i skyen, såsom i Dropbox, Google Drev, Apple Drev eller noget tilsvarende, findes der som regel en tilsvarende løsning, hvor du i en given periode (ofte 30 dage), har mulighed for at gendanne slettede filer. Er der gået mere end 30 dage, kan du nogle gange være heldig at deres support har mulighed for at genskabe det stadigvæk, men det er der selvfølgelig ingen garanti for.

Tjek din backup

Alle bør tage backups af deres filer, især de vigtigste af dem. Nogle gør det manuelt og andre gør det automatisk, så de ikke skal tænke på det. Backup er noget som mange ofte først tænker på den dag de får brug for den, men hvis du er en af dem der har været på forkant, så tjek om din fil ligger i denne backup.

Brug ikke programmer til datagendannelse

Der findes flere forskellige programmer til datagendannelse, både til PC og Mac. Disse typer programmer vil vi dog på det kraftigste fraråde dig at benytte. Brugt forkert kan de nemlig forpurre din ene chance for at genskabe filerne. Og herudover er nogle programmer bare ikke gode eller tilstrækkelige – datagendannelse kræver ofte nogle helt andre processer, hvilket er derfor det er godt at gå til en specialist.

Hvis ikke filen ligger i din papirkurv eller backup og du beslutter dig for at søge hjælp, bør du stoppe med at bruge din computer, slukke den og straks indlevere den til os eller en anden specialist. Grunden til du skal stoppe med at bruge computeren er for at undgå at ny data overskriver den gamle, hvilket vil forhindre muligheden for at gendanne disse data.