Hackere udnytter sikkerhedshul i Firefox-browseren

Hackere udnytter sikkerhedshul i Firefox-browseren

Hackere udnytter sikkerhedshul i Firefox-browseren 1920 717 GladTeknik A/S

Hvis du er en af de mange, der bruger Firefox-browseren på din computer eller bare har den installeret, skal du være særligt opmærksom på denne artikel. Der er en række hackere der i øjeblikket (januar 2020) udnytter et sikkerhedshul i Firefox. I værste fald kan de låse hele din computer.

Vi guider dig gennem problemet, og hvad du kan gøre for at beskytte dig selv og din computer.

En såkaldt zero-day sårbarhed (Nul dages sårbarhed)

Det aktuelle problem med Firefox omtales som en zero-day sårbarhed. Zero-day sårbarheder dækker over sårbarheder, som hackere og lyssky personer udnytter, inden producenten, i dette tilfælde Mozilla, selv kender til den. Der går nul dage fra producenten opdager problemet, til det første angreb finder sted. Det vil sige, at en sådan sårbarhed ofte lever i det skjulte, og at hackerne naturligvis ikke ønsker, at producenten skal blive bekendt med den.

Uden at blive for teknisk ligger sårbarheden i dette tilfælde i, at Firefox-browseren bruger et stykke kode uden at verificere det først. Det svarer til at lukke en fremmed ind uden først at verificere, hvem det er. Her er tale om en særligt kritisk sårbarhed, blandt andet fordi den kan udnyttes på afstand, og fordi hackeren potentielt kan få adgang til hele computeren. Selv USAs regering har været ude at sige, at folk straks bør opdatere Firefox til nyeste version for at beskytte sig mod faren.

Sådan beskytter du din computer

Uanset om du bruger Firefox aktivt en gang imellem eller blot har den installeret, bør du straks opdatere til nyeste version. Den indeholder en rettelse, der skulle lukke sikkerhedshullet. I mange tilfælde sker opdateringen automatisk, når Firefox genstartes. For at opdatere Firefox manuelt, skal du åbne Firefox, trykke på “Hjælp” og derefter på “Om Mozilla Firefox”.

Har du en Mac-computer, skal du trykke “Firefox” og derefter “Om Firefox”.

Brug for hjælp til IT-sikkerheden?

Hvis du ønsker at en fagperson tager et kig på din computers IT-sikkerhed, er du velkommen til at kontakte os. I GladTeknik hjælper vi hver dag folk med at forbedre deres IT-sikkerhed, og vi har altid gode råd og vejledning. Er du ramt af virus eller malware, kan vi også hjælpe dig med at komme af med det.

Avatar af Mathias

Mathias

Stifter og IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias