Hackere udnytter sikkerhedshul i Firefox-browseren

Hackere udnytter sikkerhedshul i Firefox-browseren

Hackere udnytter sikkerhedshul i Firefox-browseren 1920 717 GladTeknik A/S

Hvis du er en af de mange danskere der benytter Firefox-browseren på din computer eller blot har den installeret, bedes du være særligt opmærksom på denne artikel. Der er nemlig en række ukendte hackere der i øjeblikket udnytter et sikkerhedshul i Firefox. I værste fald kan de låse hele din computer. Vi guider dig igennem problemet og hvad du kan gøre for at beskytte dig selv og din computer.

En såkaldt zero-day sårbarhed

Den aktuelle problematik med Firefox omtales som en zero-day sårbarhed. Zero-day sårbarheder dækker over sårbarheder som hackere og lyssky personer udnytter inden producenten, i dette tilfælde Mozilla der laver Firefox, selv kender til den. Navnet kommer af at der går nul dage fra producenten opdager problemet til det første angreb sker. Det vil desuden sige at en sådan sårbarhed i IT-sikkerheden ofte lever i det skjulte og at hackerne ikke nødvendigvis ønsker at producenten skal blive bekendt med den. For hvis producenten bliver bekendt med den, kan de lettere lukke sikkerhedshullet.

Uden at blive for teknisk ligger sårbarheden i dette tilfælde i, at Firefox-browseren bruger et givent stykke kode uden at verificere det først. Det svarer lidt til at lukke en fremmed ind uden at verificere hvem det er først. Det er en særlig kritisk sårbarhed der her er tale om, blandt andet fordi den kan udnyttes på afstand og fordi hackeren potentielt kan få adgang til hele computeren. Selv USAs regering har været ude at sige at folk straks bør opdatere deres Firefox-browser til nyeste version for at beskytte sig mod faren.

Sådan beskytter du din computer

Uanset om du benytter Firefox aktivt, en gang imellem eller blot har den installeret, bør du straks opdatere browseren til den nyeste version. Den seneste version indeholder nemlig en rettelse der skulle lukke sikkerhedshullet. I mange tilfælde sker opdateringen automatisk når Firefox genstartes. For at opdatere Firefox manuelt skal du åbne Firefox, tryk ‘Hjælp’ og derefter ‘Om Mozilla Firefox’. Benytter du en Mac-computer skal du trykke ‘Firefox’ og derefter ‘Om Firefox’.

Brug for hjælp til IT-sikkerheden?

Såfremt du ønsker en fagperson til at tage et kig på din computers IT-sikkerhed, er du meget velkommen til at kontakte os. I GladTeknik hjælper vi hver dag folk med at forbedre deres IT-sikkerhed og har altid gode råd og vejledning. Er du ramt af virus eller malware kan vi også hjælpe dig med at komme af med det.