En hurtig og stabil internetforbindelse er for mange næsten ligeså essentielt i et hjem, som rent drikkevand, strøm og varme. Selvom der findes alternativer, er det svært at leve uden adgang til internettet. Især her i Danmark hvor det meste er digitaliseret og hvor mange af os har brug for at kunne arbejde i hjemmet eller har fritidsaktiviteter, der forudsætter adgang til internettet.
Det er også frustrerende at betale for en 100 Mbit/s forbindelse, men kun opnå 20 Mbit/s. Men hvad gør man så, når det trådløse internet ikke fungerer optimalt? Der findes flere forskellige ting, der kan være i vejen med din internetforbindelse. Det kan fx være:
- Ustabil forbindelse.
- Udfald i forbindelsen.
- Langsom internetforbindelse.
- Routere og gadgets der ikke spiller sammen.
- Wi-fi der ikke virker.
Listen er ikke udtømmende, men fælles for dem alle er, at problemerne kan løses på den ene eller anden måde. Nedenfor giver vi nogle råd til, hvad du selv kan gøre og som oftest er de problemer, vi hjælper vores kunder med at løse i hjemmet eller på kontoret.
Indhold
1. Placering af routeren
Det er ikke ligegyldigt, hvor du placerer din router, som er den enhed, der skaber dit trådløse netværk. De færreste routere er kønne, så mange vælger at pakke dem væk i skabe, skuffer, under sofaen eller får dem på anden måde ude af syne.
Dog er det afgørende, hvor du placerer din router, hvis du skal have en hurtig og stabil internetforbindelse. Det bedste er at placere den så højt som muligt og med frit “udsyn”, så signalet ikke blokeres. Signalet kan både blokeres af vægge, møbler, skabe, skuffer men også af usynlige ting såsom radiosignaler fra mikrobølgeovne eller andre routere.
2. Opdater og genstart din router
Routere får også software-opdateringer, ligesom telefoner, computere og andre gadgets. Det vil nogle gange indebære en forbedring af routerens performance og det er derfor vigtigt, at du sikrer, at den er ajourført. Nogle gange sker dette automatisk, men ikke altid. Derudover kan en god gammeldags genstart af routeren også afhjælpe eventuelle problemer og instabilitet. Hvis det ikke hjælper, kan du prøve at nulstille din router, så den henter oplysninger fra din internetudbyder på ny. Det kan nogle gange også gøre udslaget.
3. Skift Wi-fi-kanal
Hvis du bor i en etageejendom eller anden bolig med mange naboer, er din router omringet af andre routere, der også laver trådløst internet. Mange af routerne vil køre på de samme frekvenser, hvilket kan forstyrre signalet. Derfor kan det hjælpe at skifte Wi-fi-kanalen til noget andet; gerne en der ikke er i brug af andre.
4. Overvej en ny router
Mange danskere har routere i hjemmet, der efterhånden har mange år på bagen. Det kan være, det er adskillige år siden, de bestilte bredbåndsforbindelsen og derfor har kørt med den samme router siden da. Teknologien indenfor trådløst internet er noget, der hele tiden er i udvikling. Der er de seneste mange år kommet nyere teknologier til såsom 5GHz og 802.11ac, der begge er skabt til at opnå mere stabile og hurtigere Wi-fi-forbindelser i hjemmet.
Derfor bør du overveje, om din router har udtjent sin værnepligt og bør udskiftes. Nogle gange kan man få en ny router direkte hos sin internetudbyder og ellers kan man selv købe en.
5. Stort hus? Så bør du få sat et netværk op, der dækker hele boligen
Hvis du bor i et stort hus med flere etager, mange kvadratmeter og mange rum, kan det være en udfordring at få en enkelt router til at dække hele hjemmet; også selvom du har placeret den et optimalt sted. For at komme udenom dette, kan du sætte et netværk op, der dækker hele hjemmet med hurtigt og stabilt trådløst internet. Der findes flere forskellige løsninger på markedet heriblandt mesh-netværk og Wi-fi-extenders. Sidstnævnte anbefaler vi som regel ikke, da andre løsninger er bedre.
6. Få kompetent hjælp til dit Wi-fi
Selvom de fleste kan finde ud af at genstarte og fysisk flytte en router for at optimere forbindelsen, er det ikke altid nok. Der er langt flere ting, der kan have indflydelse på det trådløse netværk, og det bliver hurtigt meget teknisk at løse selv.
I GladTeknik tilbyder vi kompetent Wi-fi- og netværkshjælp, hvor vi kommer ud til dig og hjælper med at få det maksimale ud af forbindelsen. Vi hjælper både med opsætning af router og netværket i din bolig samt optimering af det eksisterende netværk. Som mange af vores kunder siger, skal det trådløse netværk “bare virke”, og det er netop det, vi sørger for.